Als je binnenkort een nieuwe auto wilt aanschaffen, dan kan je ervoor kiezen om een auto te leasen. Zo zorg je er namelijk voor dat je niet tienduizenden euro’s in een keer hoeft te betalen en kan je de auto maandelijks aflossen. Dit is erg handig als je een ondernemer bent want zo zorg je ervoor dat jouw onderneming meer geld overhoudt voor belangrijkere zaken. Als je wilt weten welke auto je kan leasen dan is het belangrijk dat je op enkele punten let. Welke punten dat zijn kan je hier vinden.

 

Kan mijn onderneming de auto wel betalen?

Als je kiest voor financial lease, dan is het erg belangrijk dat je onderneming de auto kan blijven betalen. Dit houd dus niet in dat je alleen de auto moet aflossen want je moet ook zelf de verzekering en wegenbelasting betalen. Ook moet je zelf voor de onderhoud zorgen en dit kan zeer prijzig zijn. Hoe duurder de auto, hoe duurder het onderhoud en onderdelen. Het grootste voordeel van financial lease is dat je gebruik kan maken van verschillende fiscale voordelen. Je kan namelijk de BTW terugvragen, maar ook de auto van je winst aftrekken waardoor je minder belasting betaald. Wanneer jij het volledige bedrag hebt afgelost dan is de auto eigendom van je onderneming.

 

Kies een zuinige auto

Het is belangrijk dat je een auto aanschaft dat zeer zuinig is. Brandstoffen zoals diesel en benzine worden met de dag duurder en zijn ook zeer slecht voor het milieu. Het is daarom verstandig om ook enkele jaren vooruit te kijken aangezien je een lease contract afsluit van twee tot zes jaar. Als je meerdere auto’s voor je onderneming aanschaft en deze zijn onzuinig, dan gaat je onderneming dat direct voelen. Onzuinige auto’s betalen ook meer wegenbelasting omdat ze meer uitstoten. Door te kiezen voor een zuinige auto sla je dus gelijk twee vliegen in één klap.

Financial lease of operational lease?

Veel ondernemers weten het verschil tussen de verschillende lease mogelijkheden niet. Voor ondernemers en ondernemingen is het mogelijk om te kiezen voor financial lease of operational lease. Financial lease zzp is niets anders dan een lening voor de auto. Na het aflossen van de lening is de auto volledig eigendom van de onderneming. Ook is de onderneming zelf verantwoordelijk voor alle kosten zoals onderhoud, wegenbelasting en verzekering. Operational lease is erg verschillend. Wanneer je onderneming kiest voor operational lease dan betaal je een bepaald bedrag per maand. Als je contract afgelopen is dan is de auto geen eigendom van de onderneming en moet je deze weer inleveren. Vaak is het wel mogelijk om aan het einde van het contract de auto over te kopen van de leasemaatschappij. Het voordeel van het kiezen voor operational lease is dat de onderneming geen kosten heeft aan het onderhouden van de auto. Ook is de auto verzekerd door de leasemaatschappij en word ook de wegenbelasting door hun betaald. Als je kiest voor operational lease dan word letterlijk al het werk uit handen genomen en kan de onderneming zich focussen op belangrijkere zaken.