Bij het kopen van een koopwoning ben je een flink bedrag kwijt als eigen inleg. Als je eenmaal de koop rond hebt zijn er nog maandelijkse kosten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je meer over deze maandelijkse kosten.

De hypotheek

Elke maand moet je je hypotheek betalen. Dit kan elke maand een vast bedrag zijn. Je kunt er echter ook voor kiezen om eerst een hoger bedrag per maand te betalen, zodat je hypotheek later lager wordt. Welke keuze het beste is hangt af van jouw toekomstplannen. Als je bijvoorbeeld later minder wilt gaan werken is deze optie een geschikte keuze. Laat je hier goed over informeren door je hypotheekadviseur.

Vereniging van Eigenaren

Woon je in een woningcomplex of flat? Dan moet je kosten betalen voor de Vereniging van Eigenaren, ofwel de VvE. De Vereniging van Eigenaren bestaat uit bewoners, zoals de naam al doet vermoeden. Deze bewoners houden zich onder andere bezig met het onderhoud van de gezamenlijke ruimtes, zoals de hal en liften. Voor sommige aanpassingen van je appartement moet je eerst toestemming vragen aan de VvE. Dit is bijvoorbeeld het geval als de aanpassing van je appartement invloed heeft op het uiterlijk van de woningcomplex of flat. De kosten die je betaalt voor de VvE worden gebruikt voor onderhoud. De leden van de VvE krijgen meestal geen vergoeding voor hun werk.

Internet en tv (abonnementen)

Vergeet niet de kosten die je kwijt bent aan internet. Ben je een ondernemer? Dan is het soms voordeliger om zakelijk internet aan te schaffen. Je kunt dan namelijk de btw aftrekken van je omzet. Veel mensen kijken tegenwoordig alleen nog tv via internet, waardoor een apart tv-abonnement niet meer altijd nodig is. Wil je dit wel afsluiten? Dan is het meestal voordeliger als je je internet en tv-abonnement bij dezelfde aanbieder afsluit.

De verzekeringen

Daarnaast ben je kosten kwijt aan verzekering. Zo heb je bijvoorbeeld een verzekering voor verzekering voor je inboedel nodig. Je opstalverzekering afsluiten moet je ook op tijd regelen. Vanaf het moment dat je de eigenaar bent van de woning moet je namelijk een opstalverzekering hebben. Een inboedelverzekering hoeft pas als je bent verhuisd. Vergeet niet je wa-verzekering af te sluiten. Ook hierbij geldt dat het vaak voordeliger is om de verzekeringen af te sluiten bij een aanbieder.

 

Kosten voor een verbouwing

Wil je het huis gaan verbouwen? Dan ben je hier ook nog kosten aan kwijt. Als je zelf de verbouwing gaat doen ben je alleen kosten kwijt aan het materiaal. Huur je een ondernemer in? Dan kan je vaak maandelijks de factuur betalen. Spreek wel goed de kosten en het aantal uren werk af. 

 

Vergeet daarnaast niet de maandelijkse kosten voor gas, water, elektriciteit. Door alle kosten op een rijtje te zetten houd je goed inzicht in je financiën.