Corona heilige graal bij cybergespuis: golf phishingmails

Corona heilige graal bij cybergespuis: golf phishingmails

Huis splitsen kan woningnood helpen oplossen, maar eenvoudig is het niet

Huis splitsen kan woningnood helpen oplossen, maar eenvoudig is het niet

Premium

Het beste van De Telegraaf

Elke gemeente heeft eigen beleid

AMSTERDAM – Veel ouderen hebben een te grote woning tot hun beschikking. In de krappe woningmarkt kan het splitsen van zo’n huis een oplossing zijn. Toch kleven er nogal wat haken en ogen aan. De ene gemeente stapelt de eisen voor splitsing op, terwijl de ander soepel meewerkt. Maar: „Gesplitst blijft wel gesplitst.”

Einde techfeestje raakt rijkdom Jeff Bezos hard: $25 miljard in rook op

Einde techfeestje raakt rijkdom Jeff Bezos hard: $25 miljard in rook op

Vooral op de Nasdaq, waar veel techgiganten staan genoteerd is de snel verslechterde stemming goed merkbaar. Vanaf de top in november vorig jaar is de technologiebeurs al meer dan 10% gedaald.

Nadat in december centrale bankiers en de Federal Reserve in het bijzonder hebben aangegeven om een terugtrekkende beweging te gaan maken met de monetaire steun is de onrust bij de techfondsen al toegenomen. De hard opgelopen inflatie vooral in de VS heeft bovendien druk gezet op de langlopende rente die voor bedrijven actief in de techsector een negatieve impact heeft.

Rijkenlijst

Jeff Bezos, oprichter en grootaandeelhouder bij Amazon, heeft volgens de rijkenlijst van Bloomberg $25 miljard aan vermogen zien verdampen naar $168 miljard in reactie op de duikeling van de Amerikaanse retailreus sinds begin dit jaar . Tijdens het hoogtepunt van coronacrisis was het aandeel Amazon nog zeer gewild, waardoor Bezos zich lange tijd de rijkste mens ter wereld kon noemen.

Ook de rijkdom van Elon Musk, de hoogste baas bij Tesla, is per saldo dit jaar hard gedaald. De rit omlaag bij het aandeel van de elektrische automaker heeft zijn vermogen met 26 miljard verminderd naar $243 miljard. Eind vorig jaar was hij nog goed voor meer dan $300 miljard.

Marineman Niels Obbink neemt roer FIOD over

Marineman Niels Obbink neemt roer FIOD over

Premium

Het beste van De Telegraaf

LET OP: embargo tot vannacht 01.00 uur!

Utrecht – De fiscale opsporingsdienst FIOD kwam afgelopen tijd onder vuur te liggen. Bijvoorbeeld na het toelaten van een filmer tijdens een onderzoek bij sushiketen Sumo, en wegens vermeend doorkruisen van het verschoningsrecht van Stibbe-advocaten. Ondertussen leverden FIOD-onderzoeken de staat een recordbedrag aan transacties op.

Op Wall Street is vrijdag de Dow Jones met bijna 450 punten verlies gesloten, en sluit de slechtste week sinds de start van 2020 af. Beleggers zetten hun risico’s overboord. Netflix gaat 22% onderuit en sleept Disney en technologieaandelen mee. De AEX in Amsterdam is vrijdag 1,9% lager gesloten bij 763,70 punten. Arcelormittal, Just Eat en Signify vormden de bodem.

CBS: Investeringen in november met bijna 2 procent gegroeid, vooral in woningen en gebouwen

donderdag, 20. januari 2022 – 9:39
Woningen

‘Vooral de investeringen in woningen en gebouwen waren hoger dan een jaar eerder. In personenauto’s en infrastructuur is echter minder geïnvesteerd. Ten opzichte van november 2019 lagen de investeringen ruim 1 procent lager’, aldus het CBS.

Condities voor investeringen in januari ‘minder gunstig ‘

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. November 2021 had een werkdag meer dan november 2020. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in januari minder gunstig dan in november. Dat komt vooral doordat het consumentenvertrouwen daalde en de jaar-op-jaarstijging van de beurswaarde kleiner was. Daarentegen groeide de export harder.

Landbouwexport breekt door grens €100 miljard

Landbouwexport breekt door grens €100 miljard

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University en Research (WUR). Dit is het zesde landbouwexportrecord op rij. Overigens groeide de landbouwimport nog iets harder, met 9,9% tot €72,5 miljard, waarmee het handelsoverschot uitkomt op €32,2 miljard, de hoogste waarde ooit gemeten.

De landbouwexport lag vorig jaar €9 miljard hoger dan het jaar ervoor. Zowel het exportvolume als de prijzen stegen, maar de prijsstijging was iets hoger dan de volumegroei.

Van de €104,7 miljard aan exportwaarde komt €75,7 miljard van producten van Nederlandse makelij en de rest van wederuitvoer van buitenlandse landbouwgoederen. De Nederlandse economie verdiende afgelopen jaar naar schatting €46,1 miljard aan landbouwexport.

De Nederlandse boeren blijven met hun producten echter wel dichtbij huis. Een kwart van de export (€26,3 miljard) gaat naar Duitsland. België met een aandeel van 12%, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (beide 8%) volgen.

Brexit

De export naar het Verenigd Koninkrijk stagneert. Dat komt niet omdat Nederlandse boeren hun spullen daar niet meer kwijt kunnen, maar omdat de wederuitvoer van landbouwgoederen naar het Verenigd Koninkrijk met meer dan een derde is gedaald. Het is sinds 1 januari vorig jaar vanwege invoerrechten namelijk aantrekkelijker om goederen van buiten de Europese Unie direct naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren en niet via Nederland.

De Nederlandse agrarische sector had afgelopen jaar nog weinig last van de Brexit. De uitvoer van Nederlandse landbouwproducten steeg zelfs met 14%. Dit jaar zal dat waarschijnlijk ander zijn, omdat er nu wel douanecontroles zijn op dierlijke en plantaardige producten.

Bloemen

Bloemen en planten blijven met een straatlengte voorsprong de best verkochte landbouwproducten aan het buitenland. In 2021 werd voor €12 miljard aan sierteeltproducten geëxporteerd, een kwart meer dan in coronajaar 2020. De stijging van de exportwaarde is vooral het gevolg van hogere prijzen.

Aan vlees is €9,1 miljard uitgevoerd, een stijging van 7%. Alleen de export van varkensvlees liet een daling zien. De vraag naar varkensvlees vanuit China is sterk afgenomen, omdat het land de eigen productie van varkensvlees weer heeft opgestart nadat het land was getroffen door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest.

De export van zuivel en eieren steeg 5% naar €8,7 miljard. Opvallend is hier overigens dat hier ook de import van boter toenam, waarbij we een kwart meer uit Ierland halen.

De export van aardappelen en groenten laten een voorzichtige groei zien van bijna 2% tot €7,2 miljard. Tomaten, paprika en komkommers zijn de belangrijkste exportproducten.

Beursblog: somberheid slaat toe op Wall Street

Beursblog: somberheid slaat toe op Wall Street

De AEX won donderdag 0,7%, vooral dankzij mooie winsten van Prosus, Adyen en ASML. De index liet daarmee voor de tweede achtereenvolgende dag herstel zien, na dinsdag op het laagste niveau in nagenoeg een maand te zijn gesloten. Beleggers trekken zich op aan per saldo meevallende kwartaalcijfers van bedrijven en het stokken van de opmars van de obligatierentes.

Als de beursblog niet zichtbaar is, klik dan op deze link.

’Veel werknemers overwegen overstap’

’Veel werknemers overwegen overstap’

Recent Comments

    Categories