Koopkracht groeit met 2,2 procent in coronajaar 2020

woensdag, 15. september 2021 – 10:09 Den HaagIn 2020 groeide de koopkracht met 2,2 procent in doorsnee, de hoogste groei sinds 2016. Voor werknemers steeg de koopkracht het meest, met 4,3 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de inkomens van Nederlandse huishoudens en personen.

De koopkracht verandert door externe invloeden en door veranderingen in het persoonlijke leven van mensen. Externe invloeden zijn onder meer de ontwikkeling van de cao-lonen, de stijging van de consumentenprijzen (inflatie) en (nieuw) beleid van de overheid. De verandering van de koopkracht als gevolg van deze externe invloeden is de statische koopkrachtontwikkeling, die het CPB regelmatig voor het actuele en het daaropvolgende jaar raamt. De meest recente CPB-raming van de doorsnee statische koopkrachtontwikkeling in 2020 was 2,5 procent.

De koopkracht verandert echter ook door persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld als mensen gaan samenwonen of uit elkaar gaan, van baan wisselen of met pensioen gaan. In de dynamische koopkrachtontwikkeling wordt ook met deze invloeden rekening gehouden.

Loonontwikkeling en overheidsbeleid stuwen koopkracht

De positieve dynamische koopkrachtontwikkeling in 2020 was voor het grootste deel het gevolg van de gunstige reële loonontwikkeling van 1,6 procent. De cao-loonstijging bedroeg 2,9 procent in 2020. Hoewel in 2020 de coronacrisis uitbrak, was een groot deel van de cao-loonafspraken al gemaakt voor aanvang van de crisis en geldig voor heel 2020. Tegenover de loonstijging stond een inflatie van 1,3 procent.

Het overheidsbeleid had een overwegend positief effect op de koopkracht, onder andere door geplande fiscale maatregelen, waaronder verhogingen van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, en het invoeren van een tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting. Het overheidsbeleid droeg naar schatting bijna 1 procentpunt bij aan de gunstige koopkrachtontwikkeling.

Geldezel lang niet altijd onnozele tiener: ’Scherpe stijging bij 65-plussers’

Geldezel lang niet altijd onnozele tiener: ’Scherpe stijging bij 65-plussers’

Premium

Het beste van De Telegraaf

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

AMSTERDAM – Steeds meer ouderen laten zich bewust of onbewust strikken als geldezel voor criminele bendes. Witwasbestrijder Fourthline ziet, naast jongeren met een sociale achterstand, een scherpe stijging van 65-plussers die ’hulp’ krijgen van criminelen om bijvoorbeeld bankrekeningen te openen waarmee zwart geld wordt witgewassen

Bouwpensioenfonds weigert vergissing terug te draaien: ’Het klopt, maar het is zeer onredelijk’

Bouwpensioenfonds weigert vergissing terug te draaien: ’Het klopt, maar het is zeer onredelijk’

Premium

Het beste van De Telegraaf

Uitruilen partnerpensioen kan financieel grote gevolgen hebben.

Uitruilen partnerpensioen kan financieel grote gevolgen hebben.

Amsterdam – Pensioenfonds bpfBouw weigert een advies van de Ombudsman Pensioenen over partnerpensioen op te volgen, zo maakt de ombudsman donderdag zelf bekend. Het is voor het eerst dat de ombudsman de naam van een pensioenfonds waarover een klacht is ingediend publiek maakt. Het pensioenfonds zelf baalt ervan, maar blijft achter zijn beslissing staan.

Ondanks recordkrapte minder arbeidsbeperkten aan het werk

Ondanks recordkrapte minder arbeidsbeperkten aan het werk

Ook dit jaar lijkt de trend zich door te zetten, meldt Cedris. „Onacceptabel”, aldus voorzitter Job Cohen. „Door de vele vacatures hebben we iedereen nodig op de arbeidsmarkt, ook mensen met een arbeidsbeperking. Met hun talenten en vaardigheden zijn deze mensen een antwoord op de stijgende vraag naar werknemers in sectoren zoals de techniek, de horeca, het groen en de schoonmaak. Hier ligt dé kans om nieuwe stappen te zetten richting de inclusieve arbeidsmarkt waar plek is voor iedereen.”

Belemmeringen

Volgens de branchevereniging willen werkgevers mensen die met ondersteuning werken vaak wel inzetten, maar lukt dat niet door allerlei belemmeringen. De organisatie noemt het van belang dat die drempels worden weggenomen en pleit onder andere voor het investeren in sociale ontwikkelbedrijven, betere begeleiding van werkgevers en werknemers en een gericht scholingsaanbod.

„Iedereen moet de stap naar werk kunnen zetten, ook als daar hulp of begeleiding bij nodig is”, stelt Cohen. „Als dat nu niet lukt, lukt het nooit. Een investering in de inclusieve arbeidsmarkt is noodzakelijk om werkgevers te helpen hun vacatures te vervullen. Een investering die zich terugbetaalt.”

Formatie

Volgens vakbond FNV zorgt de ’slepende formatie’ ervoor dat de oplossingen om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen uitblijven.„Het is hoog tijd dat het kabinet hier serieus werk van maakt, demissionair of niet”, aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV. „In een arbeidsmarkt die schreeuwt om medewerkers is dit echt onbegrijpelijk. We hebben eind 2019 al geconstateerd dat de Participatiewet in de huidige vorm niet werkt. We zijn straks twee jaar verder. Mensen die recht op ondersteuning hebben bij het zoeken naar werk krijgen dat niet altijd.”

FNV wijst erop dat er al anderhalf jaar een plan klaar ligt om mensen met een arbeidsbeperking te begeleiden naar en tijdens werk, waarvoor ook steun was van een meerderheid van de Tweede Kamer. Jong wil dat plan terugzien in het regeerakkoord. „Er is nu lang genoeg getreuzeld. We laten deze mensen al te lang in de steek”, aldus Jong.

Adviesraad kabinet: ’Snijden in de zorg of fors meer betalen’

Premium

Het beste van De Telegraaf

Den Haag – De gezondheidszorg groeit zo hard dat die andere voorzieningen wegdrukt. „De grenzen van de houdbaarheid komen in zicht”, aldus een alarmerend rapport van adviesraad WRR. Als er geen rem komt op de uitgaven gaat de komende decennia alle welvaartswinst in Nederland op aan zorg, ’via premies, belastingen of eigen betalingen’.

Apple focust op de camera, en geeft Watch groter scherm

Apple focust op de camera, en geeft Watch groter scherm

Premium

Het beste van De Telegraaf

Apple-ceo Tim Cook heeft opnieuw de camera’s van zijn iPhones laten verbeteren.

Apple-ceo Tim Cook heeft opnieuw de camera’s van zijn iPhones laten verbeteren.

Amsterdam – Techgigant Apple gaat de herfst in met verbeterde iPhones, iPads en een Watch waar weinig baanbrekende verrassingen aan te zien zullen zijn. Dat bleek dinsdagavond uit de productpresentatie die Apple voor deze editie de naam ’California Streaming’ had meegegeven

Amsterdam – Het eerste belangrijke beursmoment van de week – de Amerikaanse inflatiecijfers – heeft de AEX een nieuw zetje omhoog gegeven. De inflatie zelf was zoals verwacht 5,3%, maar de consumentenprijzen zijn met 4% minder hard gestegen dan de voorspelling was. Dat nieuws, plus forse plussen voor de chipfondsen, zetten de AEX-index weer een forse stap richting de 800 punten. De Amerikaanse beurzen kleurden helaas rood, met een breed front aan kleine verliezen.

Column: gaat de 3D printer de container verdringen?

Column: gaat de 3D printer de container verdringen?

Verzuim in de zorg blijft maar toenemen

Verzuim in de zorg blijft maar toenemen

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het tweede kwartaal van 2021. Met 6,5% verzuim is het ziekteverzuim in de sector zorg & welzijn bijna 40% hoger dan gemiddeld in de arbeidsmarkt, waar 4,7% van de dagen wordt verzuimd. Ook is het een stuk hoger dan een jaar eerder, toen nog 6,1% van de dagen werd verzuimd.

De coronapandemie lijkt niet zo’n grote rol te spelen in het ziekteverzuim in de zorgsector, signaleert CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. „De toename van het verzuim ligt helemaal in lijn met eerdere jaren, het neemt namelijk al jaren toe. In het tweede kwartaal van 2020 zagen we wel een sterke toename vanwege corona, maar er zijn veel meer oorzaken waardoor het ziekteverzuim oploopt.”

Vergrijzing

Zo speelt vergrijzing een rol, zegt Van Mulligen. „De zorg is niet de meest vergrijsde sector van Nederland, maar het personeel is er wel ouder dan gemiddeld. Oudere werknemers melden zich niet vaker ziek, maar het duurt vaak wel langer. Dat zie je terug in de verzuimcijfers.”

Ook toenemende werkdruk zal een rol spelen, denkt de hoofdeconoom. „We weten ook dat zorgmedewerkers relatief vaak vervelende interacties hebben met patiënten en bezoekers. Dat kan leiden tot toenemende stress en langdurige uitval door burn-outs.”

In de sector verpleging, verzorging en thuiszorg is het verzuim met 7,9% het allerhoogst. Toch is het verzuim hier niet toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Voorrang

Bij de presentatie van de cijfers over het laatste kwartaal van 2020 leek corona wel een duidelijke oorzaak van de snelle toename van het verzuim in de zorgsector. Personeel raakte besmet met het uit China overgewaaide virus of moest thuis wachten op de uitslag van een coronatest.

Zorgpersoneel kreeg mede om deze reden voorrang bij de vaccinaties tegen de ziekte. Desalniettemin is het verzuim blijven toenemen. „Corona is natuurlijk lang niet de enige reden voor mensen om zich ziek te melden. Er zijn vele andere oorzaken, vergrijzing en de toenemende werkdruk horen daarbij”, verklaart Van Mulligen.

Ook in de gehandicaptenzorg (7,2%) en kinderopvang (6,9%) is het verzuim hoger dan gemiddeld in de sector. In de kinderopvang is het ook nog eens het sterkst toegenomen. Was dat een jaar eerder nog 5,8%, nu is dat 6,9%.

Bij huisartsen en gezondheidscentra is het verzuim met 5,3% lager dan gemiddeld in de zorgsector, maar loopt het al wel drie jaar sterk op. Een jaar eerder was het nog 4,6%.

Dow sluit na vijf verliesdagen 260 punten hoger

Dow sluit na vijf verliesdagen 260 punten hoger

Recent Comments

    Categories