Economische groei zet door in alle regio’s

woensdag, 25. mei 2022 – 9:27 Den HaagDe economie is in het eerste kwartaal van 2022 in alle regio’s gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De regio’s Haarlemmermeer, Zeeuws-Vlaanderen en Amsterdam hadden de hoogste groeipercentages. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De Nederlandse economie was in het eerste kwartaal met 7 procent gegroeid vergeleken met een jaar eerder. Voornamelijk doordat het land in het eerste kwartaal van 2021 nog in een strenge lockdown zat, viel dit cijfer uitzonderlijk hoog uit.

In meeste regio’s 6 tot 8 procent groei ten opzichte van een jaar eerder

In de meeste regio’s groeide de economie in het eerste kwartaal van 2022 met ongeveer 6 tot 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De industrie, de horeca en de reisbemiddeling waren hiervoor de voornaamste aanjagers. Met name de horeca en de reisbemiddeling profiteerden van de versoepeling in de maatregelen tegen het coronavirus.

De regio’s Haarlemmermeer, Zeeuws-Vlaanderen en Amsterdam hadden de sterkste economische groei van respectievelijk ongeveer 18, 11 en 10 procent. Bij Haarlemmermeer komt het doordat er meer vliegverkeer is op Schiphol dan een jaar geleden, toen er een enorme daling was in het aantal vluchten. In Zeeuws-Vlaanderen zorgden vooral de industrie en de horeca voor een sterke groei. De grotere economische groei in Amsterdam is voornamelijk te danken aan herstel van de reisbemiddeling en de horeca.

Twitter schiet omhoog, Elon Musk scherpt bod aan

Musk belooft nu $6,25 miljard in aandelenfinanciering te leveren, zo blijkt uit een melding bij de Amerikaanse toezichthouder.

Musk legde eerder $44 miljard neer als totaalbod voor het bedrijf van Jack Dorsey. Aanvankelijk was daarvan $27,25 miljard in aandelen.

Musk ziet voor de financiering nu af van een lening die werd ondersteund door Tesla-aandelen. Maar de koers van het aandeel van de bouwer van batterijauto’s is met een derde achteruit gegaan sinds het bod werd gedaan.

Volgens de melding is de serie-ondernemer achter onder meer Tesla nog altijd in gesprek met Dorsey over de overname. Musk had eerder gezegd dat de deal „tijdelijk on hold” was gezet.

Begin mei blijkt Musk ongeveer $7,14 miljard van 19 investeerders toegezegd te hebben gekregen. Daarmee neemt het privérisico van Musk bij de overname van Twitter af.

Beursblog: winst Dow Jones, Fed ziet afkoeling inflatie

’Schiphol schroeft aantal vluchten in zomer met 30% terug’

Binnenland

Vastelastenbond: Grootste pijn op energierekening moet nog komen.

dinsdag, 24. mei 2022 – 9:57
De energie die nu gebruikt wordt, werd destijds relatief goedkoop ingekocht. Wanneer er nu opnieuw stroom en gas ingekocht moet worden, hebben inkopers met extreem hoge prijzen te maken. Deze tarieven liggen veel hoger dan de tarieven die begin dit jaar werden gehanteerd. Circa 44 procent van de Nederlandse huishoudens heeft sinds 2021 een variabel tarief dat met ingang van juli explosief stijgt. “Consumenten gaan de hoge inkoopprijzen de komende maanden pas echt merken. Dat komt onder meer omdat er enkel variabele tarieven beschikbaar zijn. Het is voor energiebedrijven te riskant om voor meerdere jaren energie in te kopen. De kans bestaat dat de energieprijzen in een later stadium zakken en dan willen bedrijven niet met een grote voorraad blijven zitten”, verduidelijkt Wolfert.

De directeur van de consumentenorganisatie verwacht voor veel huishoudens een verdere stijging van de energierekening in juli . Hoewel er geen vaste energiecontracten beschikbaar zijn, loont het de moeite om de prijzen van verschillende aanbieders goed te onderzoeken en met elkaar te vergelijken: “Uit recent onderzoek van de Vastelastenbond bleek dat de verschillen in variabele tarieven kunnen oplopen tot 1.500 euro. Dat is afhankelijk van het inkoopbeleid van verschillende leveranciers. In de inkoopprocedures worden bijvoorbeeld risicoanalyses doorberekend en dat zorgt voor uiteenlopende prijsberekeningen. Het vergelijken van deze tarieven blijkt helaas zelden eenvoudig omdat transparantie over tarieven van álle energiebedrijven daarvoor nodig is.”

Forse verschillen tussen variabele tarieven

Wolfert raadt consumenten aan om onderzoek te verrichten naar de tarieven of om daarbij hulp te vragen. Ook adviseert hij consumenten om de financiële gezondheid van energieleveranciers goed te monitoren. Uit onderzoek van de Vastelastenbond dat in oktober gepubliceerd werd, bleek dat een groot aantal energiebedrijven er financieel slecht voorstond. Het afgelopen half jaar vroegen al zes energiebedrijven faillissement aan.

De directeur van de consumentenorganisatie verwacht dat het aantal faillissementen gaat oplopen: “De inkoop van energie vraagt veel financiële slagkracht van energiebedrijven. Daarnaast kunnen energiebedrijven de marges bovenop de inkoopprijzen niet verlagen omdat ze met steeds meer niet-betalende klanten te maken hebben. Ze kunnen niet stunten met de prijs en hebben de inkomsten hard nodig omdat ze achter de schermen ook de kosten van netbeheerder moeten betalen. Vooral kleinere partijen krijgen het zwaar.”

Ontstaan energiecrisis

Tot september 2021 was de energiemarkt nog vrij stabiel. In deze maand keerde het tij en gingen de energietarieven over de kop. De strenge coronamaatregelen werden losgelaten waardoor meer mensen de weg opgingen en de economie mondiaal weer aantrok. Daarmee trok ook de wereldwijde vraag naar energie aan. Energieleveranciers kregen ineens te maken met veel hogere inkoopprijzen. Vooral leveranciers die een te risicovol inkoopbeleid hadden, kregen het moeilijk. De verwachting was dat deze hoge prijzen zouden aanhouden tot het tweede kwartaal van 2022 en dan weer zouden dalen. Maar toen gooide de oorlog in Oekraïne roet in het eten.

Door de oorlog in de Oekraïne is alle zekerheid weg en dat zorgt voor grote verschillen in de variabele tarieven tussen energieleveranciers onderling. Het inkoopbeleid werd ontzettend onvoorspelbaar en dat is in de tarieven terug te zien.

Ceo Google in exclusief interview: ’Computerbril over tien jaar gemeengoed’

Premium

Het beste van De Telegraaf

Sundar Pichai spreekt op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O op 11 mei 2022. Daar wordt jaarlijks nieuwe soft- en hardware aangekondigd.

Sundar Pichai spreekt op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O op 11 mei 2022. Daar wordt jaarlijks nieuwe soft- en hardware aangekondigd.

Kunstmatige intelligentie is geen toekomstmuziek, de zelfdenkende computer is al onderdeel van ons dagelijks leven. En dat wordt het steeds meer, terwijl de augmented-realitybril over tien jaar alsnog een wereldhit wordt. Sundar Pichai, ceo van Google-moederconcern Alphabet, zegt dat in een exclusief gesprek met De Telegraaf en dertien andere media van over de hele wereld.

Beursblog: KLM keldert 21%, koersval Snap laat Dow Jones koud

Beleggers in de VS schrokken van een stevige winstwaarschuwing van Snap. Het moederconcern van Snapchat werd fors afgestraft, getuige een koersdreun van 43%. De malaise bij Snap drukte ook op techbeurs Nasdaq, die 2,4% lager eindigde. Dankzij een sterkte eindsprint wist de Dow Jones-index juist 0,2% te stijgen.

Klik hier als je het beursblog hieronder niet kunt zien.

Analyse: cruciale overwinning topman Ben van Beurden bij Shell

Premium

Het beste van De Telegraaf

Een van de protesten rond de rumoerige aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen.

Een van de protesten rond de rumoerige aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen.

Amsterdam – Topman Ben van Beurden sleepte dinsdag een significante overwinning binnen voor zijn pad naar meer duurzaamheid bij Shell. Een resolutie van de activistische beleggersgroep Follow This, om sneller en drastischer de uitstoot van broeikasgassen te beperken, kreeg tijdens een ongekend tumultueuze aandeelhoudersvergadering in hartje Londen ’maar’ 20% van de stemmen.

Koopwoningen in april 19,7 procent duurder

maandag, 23. mei 2022 – 9:27 Update: 23-05-2022 15:57 Den HaagBestaande koopwoningen waren in april 19,7 procent duurder dan een jaar eerder. In maart kwam de prijsstijging uit op 19,5 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Stijgende trend prijzen koopwoningen

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in april bijna 96 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in april

Het Kadaster maakte bekend dat het in april 15.972 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 59.895 woningen verkocht, 30 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

’Veel minder overstappers om opdrogen aanbiedingen energieleveranciers’

„Waar consumenten normaal gesproken uit bijna 100 aanbiedingen konden kiezen, moesten ze het afgelopen maanden doen met geen of een handvol aanbiedingen met doorgaans een variabele prijs”, laat directeur Hans de Kok van Pricewise weten. Het online onderzoeksbureau vergeleek de cijfers met dezelfde periode vorig jaar, van 1 januari tot en met 17 mei. Er stapten 68% minder consumenten over op een nieuw energiecontract.

Torenhoge prijzen

De Kok: „De gasprijs steeg eind februari nog verder en ook de groothandelsprijzen voor stroom blijven torenhoog. Toch blijft de consument gedwongen op zoek naar nieuwe aanbiedingen.” Oude een- of meerjarige contracten lopen af, waardoor consumenten automatisch een variabel contract krijgen aangeboden.

„Dat contract is wel altijd maandelijks opzegbaar.” Hij wil zeggen dat je met een variabel contract dan weer niet voor lange tijd vastzit aan een hoog tarief. „In de huidige markt is variabel dus zo gek nog niet. Zeker omdat er met gemak 1000 euro prijsverschil op jaarbasis tussen kan zitten.”

Meer keuze

Het aanbod zou sinds begin mei weer langzaam aantrekken. De Kok: „Energieleveranciers bieden voorzichtig weer meer variabele prijscontracten aan en consumenten hebben hierdoor weer iets meer keuze.” Hij zegt wel grote prijsverschillen te zien tussen de energieleveranciers. „En er worden nog amper vaste prijzen verkocht voor één jaar of langer.”

Het CBS meldde in februari al dat de energieprijzen flink stegen, in januari betaalde een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2800 euro aan energie per jaar, 1321 euro (86%) meer dan een jaar eerder. Econoom Hans van Cleef van ABN Amro spreekt zijn verwachting uit dat de energieprijzen tot en met de komende winter hoog blijven.