In de schuldsanering: ’Het ging al mis toen ik 18 was’

In de schuldsanering: ’Het ging al mis toen ik 18 was’

Binnenland

Aluminiumwalser Alcoa verrast met winst dankzij groei orders

Aluminiumwalser Alcoa verrast met winst dankzij groei orders

In reactie op de onverwachte aankondiging, sloop de beurskoers na sluiting van Wall Street, waar de Dow Jones-index boven 34.000 punten kwam en een record brak, met 2% omhoog.

De winst per aandeel was over het eerste kwartaal $0,93 en $175 miljoen. Dat was vorig jaar $0,43 per aandeel en $80 miljoen winst.

Alcoa werd in 1888 opgericht, het is de zesde in mondiale aluminiumproductie. Dat wordt van Budweiser-bierblikjes tot Boeings gebruikt, daarnaast is het een grote verwerker van bauxiet.

Omdat het bedrijf altijd relatief vroeg rapporteert op Wall Street, wordt het als een van de kanaries in de kolenmijn gebruikt door analisten. Zijn orderinstroom vormt een signaal van economische bewegingen.

Het conglomeraat uit Pittsburgh verandert zijn vooruitzichten niet ondanks de nieuwe lockdowns. De transporten met bauxiet worden dit jaar tussen 49 en 50 miljoen groot, aldus Alcoa. In aluminium is dat rond 14 miljoen ton.

Analisten rekenden op $2,63 miljard omzet over het kwartaal, dat werd $2,87 miljard (2020: $2,38 miljard).

Analyse: groene idealen jagen woningnood aan

Analyse: groene idealen jagen woningnood aan

Er zijn voldoende alternatieven in de markt om woningtekort in te lopen.

Er zijn voldoende alternatieven in de markt om woningtekort in te lopen.

Het woningtekort gaat snel oplopen naar 419.000 huizen over vier jaar, voorspelde het Planbureau voor de Leefomgeving deze week. De belangrijkste reden bleef in dat rapport vrijwel ongenoemd: gebrek aan interesse bij politieke partijen om werkelijk stevig te gaan bouwen.

Energienota stijgt op termijn flink

Energienota stijgt op termijn flink

PwC waarschuwt voor een stijging van de energierekening op lange termijn.

Netwerkkosten maken 22 procent van de totale energierekening uit. Het verbruik van gas, warmte en stroom bepaalt gemiddeld 38 procent van uw rekening, en 40 procent is belasting.

De 102 miljard euro is vrijwel geheel voor het stroomnet. Er gaat een klein deel naar het gasnetwerk, dat onder meer voor groen gas en waterstof geschikt gemaakt moet worden. De verwachting is dat Nederland in 2050 ruim tweemaal zoveel stroom verbruikt als nu.

De vier grote netwerkbedrijven in Nederland, die dit astronomische bedrag moeten investeren, zoeken naarstig naar manieren om aan dat geld te komen. Volgens het onderzoek komen ze 41 miljard euro tekort.

Daarom gaan netwerkbedrijven met de pet rond bij de Rijksoverheid, gemeenten en provincies, maar lobbyen ze ook voor een aanpassing van de energierekening. Ze willen de investeringen sneller kunnen verrekenen in de energienota van burgers en bedrijven.

€102 miljard nodig voor vergroening stroomnet

€102 miljard nodig voor vergroening stroomnet

De vier grote Nederlandse netwerkbedrijven moeten de komende 30 jaar €102 miljard investeren. Dat bedrag is vrijwel geheel voor de uitbreiding en verzwaring van ons elektriciteitsnetwerk. Het kwartet stevent daarbij volgens adviesbureau PwC af op een financieringstekort van €41 miljard. Dat zal grotendeels moeten worden opgelost via de energienota en de schatkist.

Matig debuut Coinbase op zwak Wall Street

Matig debuut Coinbase op zwak Wall Street

Coinbase kreeg via een zogeheten directe plaatsing een notering aan de technologiebeurs Nasdaq. Daarbij worden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar verkopen bestaande aandeelhouders stukken. De stukken werden voor 250 dollar in de markt gezet. De openingskoers was 381 dollar en op een gegeven moment werden de aandelen voor 429,54 dollar verhandeld. Bij het slot was het aandeel nog 328,28 dollar waard.

Goldman Sachs stond bij de sterkste stijgers in de Dow-Jonesindex met een winst van 2,3 procent. De bank zag zijn winst bijna verzesvoudigen vooral omdat het goede zaken deed met zijn zakelijke divisie waarbij het adviseert bij beursgangen, overnames en fusies.

Tegenover de koerswinst van Goldman Sachs stond een verlies van JPMorgan van bijna 3 procent. Ook JPMorgan zette over de eerste maanden van 2021 meer winst in de boeken. Bij de divisie voor kredietverstrekking aan consumenten waren de resultaten echter zwak.

Wells Fargo, dat niet in de Dow-Jonesindex is genoteerd, steeg 5,5 procent. De grootste hypotheekverstrekker van de VS behaalde een winst van 4,7 miljard dollar. Dat was een jaar terug nog 653 miljoen dollar. De stijging was vooral te danken aan de fors lagere reserves voor slechte leningen bij de bank.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 33.730,89 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent tot 4124,66 punten, na de nieuwe recordstand van een dag eerder. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1 procent tot 13.857,84 punten.

Autoproducent Ford sloot een fractie hoger. Het bedrijf ziet zich vanwege chiptekorten genoodzaakt meer productielijnen tijdelijk te sluiten.

Verder wonnen oliebedrijven als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips aan beurswaarde in het kielzog van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie was bij de slotbel 4,5 procent duurder op 62,90 dollar. Brentolie steeg 4,3 procent in prijs tot 66,40 dollar per vat.

ABN AMRO: ‘Stijging huizenprijs naar een recordhoogte’

dinsdag, 13. april 2021 – 16:52 Update: 13-04-2021 16:59
Woningmarktmonitor ABN AMRO

Hier blijft het niet bij: de prijzen zullen blijven stijgen. Dit blijkt uit de Woningmarktmonitor van ABN AMRO van april 2021. 

Toenemende vraag

Niet alleen in historische zin stijgen de huizenprijzen hard, ook in vergelijking met andere landen zijn de Nederlandse huizenprijzen hoog. Mondiaal stegen de huizenprijzen met gemiddeld 4,2% jaar-op-jaar in het derde kwartaal van 2020. Met een percentage van 8,1% scoorde Nederland bijna twee keer zo hoog. Dit gebeurde in het verleden wel vaker; Nederlandse huizenprijzen vertoonden eerder opzienbarende uitslagen. De reden hiervoor is dat de bouw van nieuwe woningen langzaam reageert op veranderingen in de vraag. 

Stijging naar boven aangepast

ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen in 2021 met 7,5 procent zullen stijgen. Eerder werd echter uitgegaan van 5 procent. Ook zal in 2022 de toename naar verwachting 2,5 procent in plaats van 1 procent bedragen. Hiermee heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO opnieuw haar verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Ondanks dat de transactiecijfers in de eerste maanden van 2021 hoog uitvielen, verwacht het Economisch Bureau dat de woning aan- en verkopen zullen dalen. Ze denken dat de lagere overdrachtsbelasting, die per 1 januari inging, de reden was dat veel starters de aankoop van een huis over het jaar heen hebben getild.

Impuls na versoepelingen 1 januari

Niet alleen de overdrachtsbelasting werd gewijzigd. Ook het NHG-grensbedrag en het maximale bedrag voor een hypotheek voor partners op basis van inkomen en studieschuld gingen omhoog. Hoewel starters hierdoor meer gingen kopen in de eerste twee maanden van 2021, zijn de huizenprijzen tegelijkertijd flink gestegen. Dit gebeurde met respectievelijk 2,5% en 1,1% ten opzichte van de vorige maand. Daarnaast verwacht Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, een verdere daling van aan- en verkopen van woningen op het moment dat de economie weer opengaat. Ze verwachten meer werkloosheid op het moment dat bedrijven reorganisaties zullen doorvoeren wanneer de steunmaatregelen door de overheid worden ingetrokken. “Zwakkere inkomensvooruitzichten zullen een weerslag hebben op de woningmarkt, eerst via een afname van het aantal transacties, daarna via een zwakkere prijsstijging,” aldus Bokeloh.

Scherp contrast

De prijsstijgingen veroorzaken een scherp contrast tussen de situatie voor starters en zittende eigenaren in de woningmarkt. Door de prijsstijgingen zien starters nauwelijks nog een mogelijkheid om de woningmarkt te betreden, terwijl bij zittende woningeigenaren hun woning juist sterk in waarde stijgt. Meer nieuwbouwwoningen zouden volgens het Economisch Bureau een oplossing zijn. Dit blijkt echter niet eenvoudig door het beperkte aantal bouwvergunningen en de aanhoudende stikstofcrisis. Hierdoor zal de bouw van nieuwe woningen de komende jaren erg tegenvallen. Het gebrek aan nieuwbouw en de grote vraag naar nieuwe woningen zullen daardoor resulteren in aanhoudende prijsstijgingen op de woningmarkt.

Corona doet contactloos betalingen naar recordhoogte stijgen

dinsdag, 13. april 2021 – 15:13 Update: 13-04-2021 15:43 AmsterdamIn 2020 hebben consumenten in Nederland 79% van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke gepind met hun betaalpas, smartphone of wearable. ‘Dit is een forse stijging ten opzichte van 2019. Door deze forse verschuivingen in betaalgedrag hebben consumenten in 2020 voor het eerst in alle branches vaker met pin betaald dan met contant geld’, zo laat De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdagmiddag weten.

Contactloos betalen

‘Mede door de Covid-19 pandemie zijn Nederlanders veel van hun aankopen contactloos gaan betalen. Hierdoor is niet alleen het gebruik van contant geld maar ook het traditionele pinnen, waarbij de betaalpas in de betaalautomaat wordt gestoken, veel sterker afgenomen dan in voorgaande jaren’, aldus DNB na gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en DNB.

Forse afname aantal contante betalingen aan de kassa

Covid-19 pandemie draagt bij aan groei elektronisch betalen in 2020Naast de digitalisering die al geruime tijd gaande is, heeft ook de Covid-19 pandemie een rol gespeeld bij de toename van contactloos betalen. Gestimuleerd door retailers hebben consumenten vaker contactloos betaald om besmetting met het virus via handcontact met de betaalterminal of bij het overhandigen van contant geld te voorkomen. 

Minder vaak pincode intoetsen

Overigens is dat de kans op besmetting via het aanraken van producten of oppervlakten, waaronder contant geld, erg klein volgens het RIVM. Banken hebben contactloos betalen vergemakkelijkt door tijdelijke limietverhogingen, zodat consumenten minder vaak hun pincode hoeven in te voeren.

S&P 500 sluit op record ondanks vaccinatiezorgen

S&P 500 sluit op record ondanks vaccinatiezorgen

De Dow Jones-index sluit 0,2% lager, nadat bekend werd dat de Verenigde Staten vaccinatie met het Johnson & Johnson-middel hebben gestopt. De levering van het Janssen-vaccin aan Europa is door moederbedrijf J&J stilgelegd.

De S&P 500 sluit desondanks 0,3% hoger, genoeg voor een record. De technologiebeurs Nasdaq heeft 1,1% winst.

Het nieuws over het toegediende vaccin van J&J zorgde voor een kentering in de dag. Volgens de gezondheidsautoriteiten gaat het om „extreem uitzonderlijke” gevallen.

Beleggers verwerkten vandaag een serie kwartaalresultaten. Na de hoge koersen van afgelopen weken, wordt dit de controle of de verwachtingen ook worden waargemaakt.

Meevaller inflatiecijfer

Beleggers kijken vooruit naar de cijfers van de grote zakenbanken die morgen binnenlopen. De resultaten worden deels bepaald door de rente.

Het belangrijke consumentenprijsindexcijfer voor maart toonde een sterkere stijging dan verwacht, met 0,6% toename maand-op-maand. De verrassing zat in de stijging over het jaar, met 2,6%, ver boven de 1,7% toename in februari.

De toename van inflatie op jaarbasis is fors, omdat de vergelijkingsbasis van vorig jaar de start van de coronacrisis was.

De rentevergoeding die de Amerikaanse overheid moet betalen aan beleggers om een Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie verkocht te krijgen, noteert in reactie op het inflatiecijfer lager tot 1,6783%.

De dollar sterkt aan tegen de euro, met 0,2% tot $1,18934.

Volgens valuta-analist Ima Sammani bij Monex Europe verzwakt de dollar vandaag door het nieuwe inflatiecijfer.

Dat komt omdat de boodschap van de Federal Reserve, die stelt dat het monetair beleid ruim blijft, ook de rentes laag wil houden en de steun nog niet is afgebouwd.

„Toch steeg euro tegen de dollar met haast een half procent binnen enkele minuten, dit heeft alles te maken met de marktverwachtingen. Markten hadden meer verwacht van dit inflatiecijfer over maart”, aldus Sammani.

Coinbase naar beurs

De prijs van Amerikaanse ruwe olie stijgt 1,1%, Noordzee-olie wint 1,1% op de termijnmarkt. Goud wordt 0,3% goedkoper tot $1727 per troyounce (31,1 gram).

Cryptomunt bitcoin ging lang zijn record tot boven $63.000 per stuk. Woensdag gaat cryptowisselkantoor Coinbase naar de beurs.

Bij de aandelen kijken beleggers behalve naar Johnson & Johnson (-1,3%) bij Altimeter Growth. Dat wint 9,9% bij het slot. Het neemt als een Spac, een lege beurshuls met een investeringsbedrag, nu het Aziatische taxibedrijf en maaltijdenbezorger Grab mee naar de beurs Nasdaq. Dit fonds krijgt een marktwaarde van $40 miljard.

In reactie op het besluit over het J&J-vaccin schiet concurrent Moderna 7,4% omhoog op de beurs.

Tesla wint 8,6% in de Dow, Apple stijgt 1,4% net als Salesforce en Microsoft stijgt 1%.

Boeing wint 1,5%. De vliegtuigbouwer heeft in het eerste kwartaal 77 verkeersvliegtuigen afgeleverd bij klanten, wat meer is dan een jaar eerder.

Luchtvaartaandelen gekocht

Luchtvaartmaatschappijen American Airlines en Delta Air Lines maken het zware openingsverlies goed, met respectievelijk 1,5% en 1,2% teruggang.

In de Nasdaq zakt de Nederlandse chipmaker NXP met 2,9%.

Zakenbank Jefferies geeft Booking Holdings (-0,2%), het moederbedrijf van Booking.com, een koopadvies, komend van ’houden’. En plakt er een koersdoel van $2800 per aandeel aan vast, tegen $2300 ervoor.

Industrieel concern 3M zakt 0,7% nadat Deutsche Bank meldde dat het fonds afgelopen weken tegen de verwachtingen in zijn doelen had afgetroefd.

Farmaceut Bristol-Meyers Squibb wint 1,4% terrein, het kreeg en koopadvies vanwege een profijtelijke stroom producten die naar de markt komen.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.

’Veel Nederlanders murw gebeukt: eerst zien, dan geloven’

’Veel Nederlanders murw gebeukt: eerst zien, dan geloven’

De Groningse horecaondernemer Jan-Bas van Aalderen moet de deuren van zijn Museumcafé Het Pomphuis voorlopig nog dichthouden.

De Groningse horecaondernemer Jan-Bas van Aalderen moet de deuren van zijn Museumcafé Het Pomphuis voorlopig nog dichthouden.

Vlak voor de verkiezingen kondigde het demissionaire kabinet aan dat snel daarna belangrijke versoepelingen zouden worden doorgevoerd. Ze gingen niet door. Afgelopen week lekte uit dat het kabinet nu op 21 april mikte. Ook dat ging niet door. Het noemen van concrete datums leidt keer op keer tot teleurstelling. Des te wonderlijk dat het kabinet als reactie daarop ervoor kiest om nóg meer datums te noemen.