Geen plusjes meer op energielabel apparaten per 1 maart 2021

maandag, 1. maart 2021 – 14:51 Update: 01-03-2021 15:15 UtrechtVanaf vandaag, maandag 1 maart 2021, zijn de nieuwe energielabels voor apparaten van kracht geworden. Het vernieuwde energielabel, waarvan de energieklassen lopen van A (zuinigst) tot G (minst zuinig) moet de consument meer duidelijkheid geven. Op het nieuwe energielabel zijn dan ook geen verwarrende plusjes meer achter de letters te zien.

Energieklasse A het zuinigst, aanduidingen A+, A++, en A+++ verdwenen

Deze nieuwe indeling is duidelijker, zo blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uitgevoerd door CentERdata.Het vandaag geïntroduceerde nieuwe energielabel is er gekomen op grond van afspraken in Europa. Het nieuwe energielabel is vanaf vandaag te vinden op wasmachines en wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten en vriezers en beeldschermen (televisies en computermonitoren). 

Nieuwe energielabel op lampen

In september 2021 volgt een nieuw energielabel op lampen. Bij het nieuwe energielabel loopt de schaal van A tot en met G in plaats van A+++ tot en met D. De apparaten die nu A+++ hebben en dus het zuinigst zijn, komen waarschijnlijk in klasse B of C. Hiermee wil de Europese Commissie fabrikanten aanzetten tot het zuiniger maken van apparaten.

Nieuw energielabel is duidelijk

Het huidige energielabel wordt niet goed begrepen door consumenten. Ze denken ten onrechte dat het verschil in energieverbruik tussen A+ en A+++ klein is. Het nieuwe energielabel op apparaten wordt beter begrepen. Uit een online experiment waarin een webwinkel is nagebootst, blijkt dat de keuzes met het nieuwe energielabel zuiniger zijn dan met het oude label.

Extra uitleg helpt

Ook is onderzocht wat het effect is van informatie geven over het nieuwe energielabel. Het helpt om een beknopte uitleg over de veranderingen van het label te geven: consumenten maken dan energiezuinigere productkeuzes. Vooral in de oriëntatie fase van het aankoopproces helpt het ook om extra uitleg te geven over de kostenbesparing met een zuiniger apparaat.

Videodienst Zoom doet zeer goede zaken in tweede coronagolf

Videodienst Zoom doet zeer goede zaken in tweede coronagolf

De omzet bij Zoom knalde in het voorbije kwartaal met meer dan 350% omhoog naar $882,5 miljoen in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Over het gehele jaar stegen de opbrengsten ook hard naar $2,6 miljard, een toename met meer dan 300%.

Onder de streep kwam de winst bij de Amerikaanse videodienst in het vierde kwartaal uit op $260 miljoen oftewel $0,87 per kwartaal. In dezelfde periode in 2019 hield het bedrijf nog $0,05 over.

Zoom houdt in het lopende kwartaal rekening met een zonnig beeld. Het bedrijf voorziet opbrengsten tussen $900 en $905 miljoen.

Bij beleggers op Wall Street vielen de cijfers van Zoom in goede aarde. Het aandeel ging in de nabeurshandel hard omhoog.

Stralende start Wall Street in nieuwe handelsmaand; fonds Buffett gewild

Stralende start Wall Street in nieuwe handelsmaand; fonds Buffett gewild

De Dow Jones-index eindigt 2% hoger op 31.543 punten. De &P 500 wint 2,4% op 3902 punten. Techbeurs Nasdaq sprint 3% vooruit naar 13.588 punten. Nadat vorige week de rentevrees beleggers in de VS nog de aanzet gaf om uit te stappen, is er bij de start van de nieuwe maand weer flinke animo om aandelen op te pakken door de wegzakkende rente. Het groene licht voor de omvangrijke fiscale stimulering in het Huis van Afgevaardigden gaf eveneens steun.

Een sterk meevallend cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie (ISM) wakkerde de kooplust nog verder aan. De ISM-index steeg van 58 naar 60,2 punten. Een stand van boven de 50 punten wijst op groei van de activiteiten.

Banenrapport VS

Deze week staan de cijfers over de arbeidsmarkt in de VS in de schijnwerpers. De gang van zaken bij de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector zijn eveneens van belang.

De olieprijs in de VS vervolgde de weg omhoog in de aanloop naar de vergadering van landen verenigd in oliekartel OPEC later deze week. Er wordt rekening gehouden dat de OPEC gaat besluiten om de olieproductie te gaan verhogen.

Techfondsen maken zich op voor herstel. De fabrikant van elektrische auto’s Tesla dat er vorige week nog slecht bijlag, dikt 6,4% aan.

Videodienst Zoom dat nabeurs de boeken open doet, ziet de koers bijna 10% aantrekken.

Farmaciereus Johnson & Johnson (J&J) heeft eveneens de blik opwaarts gericht met een plus van 0,6% nadat Amerika goedkeuring gaf voor zijn vaccin tegen het coronavirus. J&J wil wereldwijd 1 miljard doses aan het eind van het jaar hebben verspreid.

Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, koerst 3,4% hoger. Berkshire heeft het slotkwartaal van 2020 uitstekend gepresteerd. De onderneming boekte een fors hoger resultaat, geholpen door de rendementen op aandelen als die van techconcern Apple. Daarnaast presteerde de verzekeringsportefeuille van Berkshire naar behoren.

Alternatieve datingapp met focus op romantiek door wandelen

Alternatieve datingapp met focus op romantiek door wandelen

Joris van Doorninck en Marsha Goei willen Breeze laten uitgroeien tot dé datingapp van Nederland.

Joris van Doorninck en Marsha Goei willen Breeze laten uitgroeien tot dé datingapp van Nederland.

DELFT – Gebruikers van datingapps chatten er lustig op los, maar een daadwerkelijke ontmoeting laat vaak op zich wachten. Zeven Delftse studenten lanceerden in 2019 een alternatieve datingapp met de focus op ontmoetingen in plaats van eindeloze swipe- en chatsessies. Corona kreeg de jonge ondernemers er niet onder, integendeel.

Estafettestaking metaal krijgt vervolg bij Damen en Fokker

Estafettestaking metaal krijgt vervolg bij Damen en Fokker

Volgens de vakbonden is het de zevende week waarin werknemers het werk neerleggen in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Voor het eerst leggen de medewerkers het werk neer voor 48 uur in plaats van 24 uur.

Naast de stakingen bij Fokker en Damen leggen ook werknemers van ThyssenKrupp, scheepsbouwer IHC en scheepswerf Kooiman Hoebee het werk neer. „Werknemers zijn boos. We gaan dan ook door en geven niet op totdat er een goede cao ligt”, zegt FNV-bestuurder Cihan Lacin.

Grieven

Werkgeversorganisatie FME roept al langer dat staken niet helpt. De werkgevers hebben in de laatste onderhandelingsronde in november vorig jaar naar eigen zeggen een cao-voorstel op tafel gelegd dat recht doet aan alle grieven en rekening houdt met de belangen van de medewerkers tijdens en na de coronacrisis.

Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Vakbonden vinden dat te weinig. Onder de zogeheten metalektro-cao vallen zo’n 160.000 werknemers.

De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssenkrupp en in Overijssel bij Scania. Daarna is ook gestaakt in Drenthe, Friesland, Zeeland, Utrecht en Friesland.

Oliehandelaren: OPEC zal productie opvoeren

Oliehandelaren: OPEC zal productie opvoeren

De olieprijzen zijn terug op het niveau van voor de coronapandemie en de wereldwijde voorraad daalt in het hoogste tempo in twintig jaar. Daar komt bij dat olieraffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas door ijzige kou stil hebben gelegen.

Olieprijs

Oliekartel OPEC en Rusland komen deze week bijeen en maken dan mogelijk productieverlagingen van vorig jaar ongedaan. Zeker is dat niet omdat vooral Saoedi-Arabië er bij andere producenten op aandringt voorzichtig te blijven vanwege de aanhoudende dreiging van de coronacrisis. Door de coronapandemie kelderde de vraag naar olie in 2020. Als OPEC niet besluit om de productie te verhogen kan dat leiden tot een stijging van de olieprijzen.

In januari kwam Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, nog met het verrassende nieuws de eigen productie in februari en maart met 1 miljoen vaten per dag te verlagen. Deze week wordt ook duidelijk of de Saudi’s vanaf april weer meer willen gaan oppompen.

Column: de inflatie gaat oplopen, is dat reden tot zorg?

Column: de inflatie gaat oplopen, is dat reden tot zorg?

ECB-president Christine Lagarde ziet de inflatie oplopen, maar niet zoals gehoopt.

ECB-president Christine Lagarde ziet de inflatie oplopen, maar niet zoals gehoopt.

In mei van het afgelopen jaar schreef ik op deze plek een column waarin ik mij afvroeg of er inflatie op komst was. De conclusie van het stukje was dat het, na een periode van deflatie, zeer reëel was dat we vervolgens een periode van hogere inflatie zouden zien. Zeker wanneer centrale banken en overheden de economie langdurig zouden stimuleren.

Suriname laat verzwakte nationale munt nu zweven

Suriname laat verzwakte nationale munt nu zweven

Vanaf maandag mag de officiële koers zweven tussen de 14,29 en 16,30 Surinaamse dollar (Srd) voor een Amerikaanse dollar. Dit heeft Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname zaterdag in Paramaribo bekendgemaakt.

Vijf maanden geleden, enkele maanden na het aantreden van de nieuwe regering onder leiding van Chan Santokhi en Ronnie Brunswijk, was de officiële koers van de nationale munt al gedevalueerd van 7,52 Srd naar 14,29 Srd per Amerikaanse dollar. In de praktijk hanteerden wisselaars op de zwarte markt toen al een koers boven de 15 SRD per US$.

Met de keus voor een zwevende koers gaat Suriname in tegen het voorstel van het IMF. De internationale financiële instelling ziet liever dat Suriname de koers vrij laat om de markt haar werk te laten doen. Minister Armand Achaibersing van Financiën is er echter van overtuigd dat het nu gekozen model ook het gewenste resultaat zal opleveren. Suriname en het IMF zijn al enkele maanden in onderhandeling over financiële steun van 750 miljoen Amerikaanse dollar voor Suriname.

Om te pogen de koers stabiel te houden, neemt de regering nog enkele maatregelen. Zo worden exporteurs verplicht hun inkomsten in Amerikaanse dollars of euro’s op een lokale bank in Suriname te storten. Voordeel hiervan is dat er meer vreemde valuta in Suriname blijft. Hierdoor neemt de vraag naar valuta af zodat de Srd-koers stabieler kan blijven. Ook moeten de bedrijven 30 procent van hun valuta omzetten in Srd.

Een andere maatregel is dat bedrijven hun aankopen alleen mogen betalen met Amerikaanse dollars of euro’s die bij de lokale banken in Suriname op de rekening staan. Ook deze maatregel moet er voor zorgen dat er meer dollars en euro’s in Suriname blijven waardoor de koers stabiel kan blijven of zelfs lager kan worden, zo is de hoop.

Beleggen in kredieten aan het Nederlandse mkb

Beleggen in kredieten aan het Nederlandse mkb

Financieel

Campers en caravans zijn na topjaar opnieuw niet aan te slepen

Campers en caravans zijn na topjaar opnieuw niet aan te slepen

Nederland telt 575.000 campers en caravans.

Nederland telt 575.000 campers en caravans.

Amsterdam – Met de eerste lentekriebels slaat ook de vakantiestemming langzaam toe. Veel Nederlanders wachten af of het buitenland ’opengaat’, anderen mikken op veilig met een vakantie in eigen land. De run op campers en caravans zet door. „Wie deze zomer op pad wil, moet nu wel in actie komen.”