KBO-PCOB: Stop kredietbeperking puur op basis van leeftijd

vrijdag, 3. december 2021 – 10:35
Vanaf eind september tot eind november 2021 kwamen op het meldpunt honderden meldingen binnen van gevallen van financiële leeftijdsdiscriminatie. Relatief het grootste aantal meldingen (40% van de melders) ging over leeftijdsdiscriminatie bij rood staan. 39% van de respondenten ondervond leeftijdsdiscriminatie bij de creditcard en 13% had te maken met leeftijdsdiscriminatie bij een persoonlijke lening/consumptief krediet. De gemiddelde leeftijd waarop de betreffende respondenten worden geconfronteerd met discriminatie, ligt rond de 69 jaar. De overige meldingen gingen met name over leeftijdsdiscriminatie bij het afsluiten van een levens- of autoverzekering , bij het afsluiten van een hypotheek , bij private lease van een auto, bij achteraf betalen bij een (online) winkel , bij telefoonkrediet.

Leeftijdsgrenzen

Diverse respondenten hebben ingevuld welke leeftijdsgrenzen in hun richting zijn gecommuniceerd door de financiële dienstverleners. De genoemde leeftijden variëren behoorlijk, maar voor rood staan is er een duidelijke piek zichtbaar bij de 70-jarige leeftijd. Voor een creditcard wordt veelal een leeftijdsgrens van 75 genoemd, hoewel ook een leeftijdsgrens van 65 of 70 regelmatig wordt genoemd. Voor persoonlijke leningen ligt de grens veelal tussen de 70-75 jaar.

Meerderheid uitsluitend op leeftijd beoordeeld

Zowel bij het rood staan als bij de persoonlijke lening geeft maar liefst 84% van de melders aan uitsluitend op leeftijd beoordeeld te zijn. Voor de creditcard is 67% uitsluitend op leeftijd beoordeeld. Veel financiële dienstverleners geven aan dat ze met het beperken van kredietmogelijkheden voor senioren invulling geven aan hun zorglicht. De banken nemen de oudere klant op deze manier echter totaal niet serieus. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Door mensen categorisch te discrimineren op grond van hun leeftijd maken financiële dienstverleners zich er te gemakkelijk van af. Wie echt zorg wil dragen voor het financiële welzijn van senioren, zal hen moeten toetsen op hun werkelijke persoonlijke financiële situatie.”

Onpraktisch en verwerpelijk

Senioren raken niet per definitie altijd in de problemen als zij financiële leeftijdsdiscriminatie ondervinden. Bij rood staan doet dit zich voor bij 17% van de melders, in het geval van een creditcard bij 30% en bij persoonlijke leningen bij 27%. Desondanks is het zeer onhandig als senioren geen goed beroep meer kunnen dien op financiële dienstverlening, nog los van het feit dat deze leeftijdsdiscriminatie ook om principiële redenen verwerpelijk is. Een belangrijk voorbeeld van situaties waarbij senioren wel in de problemen raken, zijn betalingen voor reizen en vakanties waarvoor een creditcard vereist is. Ook is het voor mensen onpraktisch als ze niet meer voor enkele dagen rood kunnen staan als ze alvast iets moeten betalen in afwachting van de ontvangst van hun maandelijkse inkomen.

Dwingend beleid nodig

De resultaten van het meldpunt brengt KBO-PCOB onder de aandacht van leden van de Tweede Kamercommissie Financiën, die op 8 december debatteert over financiële markten. KBO-PCOB wil dat demissionair minister Hoekstra zijn laconieke houding laat varen en dwingend met de financiële sector in gesprek gaat over het stoppen met leeftijdsdiscriminatie, zo nodig met nieuwe wetgeving als stok achter de deur.

Toewijzingsplan voor eigen inwoners stuit op huizentekort

Toewijzingsplan voor eigen inwoners stuit op huizentekort

Blokker zet beursplan in de ijskast

Blokker zet beursplan in de ijskast

Ondanks de hoge koersen op de beurzen hebben recent meer bedrijven eerder aangekondigde beursplannen toch niet doorgezet. In oktober besloot collega-retailer Coolblue zijn plannen voor een notering uit te stellen, vanwege gebrek aan belangstelling onder investeerders voor de webwinkel. Ook over de belangstelling voor Mirage onder institutionele beleggers waren de laatste tijd sceptische geluiden te horen op de Zuidas.

Voorbereidingen

Mirage was naar eigen zeggen al een eind op weg met de voorbereidingen voor de beursgang. Het plan was om die in februari volgend jaar te laten plaatsvinden. In verband met de stap zou topman en grootaandeelhouder Michiel Witteveen daarbij de dagelijkse leiding uit handen geven. Per 1 februari zou hij dan voorzitter van de raad van commissarissen worden, en huidig voorzitter Dirk-Jan Stoppelenburg zou zijn plaats als topman innemen. Ook die bestuurswissel gaat voorlopig niet door. Volgens Witteveen was die puur ingegeven door de beursgang, omdat de nu bijna 68-jarige topman niet kon beloven dat hij nog vier jaar zou doorgaan op die positie.

Mirage telt meerdere ketens, waaronder elektronicaketen BCC. Tot voor kort hoorde Big Bazar er ook bij, maar in oktober werd bekend dat er een nieuwe eigenaar was gevonden voor die budgetwinkelketen. In totaal is het concern momenteel goed voor 710 winkels en 8100 werknemers.

Strategie

Witteveen benadrukt in een verklaring dat het de afgelopen tijd is gelukt om het winkelconcern te vernieuwen en de weg naar winstgevendheid terug te vinden. Aan die strategie, waarbinnen ook webwinkelactiviteiten een belangrijke plaats innemen, zal nu verder gewerkt worden, laat hij weten. Eerder dit jaar noemde Witteveen de beursplannen nog noodzakelijk voor de toekomst van de onderneming, die gebaat zou zijn bij continuïteit en stabiliteit.

Vermogensongelijkheid in 2020 opnieuw gedaald

donderdag, 2. december 2021 – 9:32 Update: 02-12-2021 16:59 Den HaagDe vermogensverschillen tussen huishoudens zijn na 2015 jaarlijks afgenomen. Dat hangt samen met het aantrekken van de woningmarkt na de vorige economische crisis. In de periode 2011-2013 steeg de vermogensongelijkheid, waarna er twee jaar nauwelijks verandering optrad. Blijft de eigen woning buiten beschouwing in het vermogen, dan zijn de verschillen tussen huishoudens vrijwel stabiel gebleven in de periode 2011-2020. Wel is de vermogensongelijkheid exclusief eigen woning groter dan als de eigen woning meetelt. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Dalende vermogensongelijkheid bij stijgende huizenprijzen

De toename van de ongelijkheid in vermogen in de periode 2011-2014 hing sterk samen met de daling van de huizenprijzen tijdens de toenmalige economische crisis. Het merendeel van de huishoudens (bijna zes op de tien) heeft een eigen woning en daarmee is hun vermogen gevoelig voor de ontwikkeling van huizenprijzen. In de toenmalige crisisjaren had een deel van de huizenbezitters een negatief vermogen, doordat hun hypotheekschuld hoger was dan de woningwaarde. Daarmee bevonden deze huishoudens zich dan ook aan de onderkant van de vermogensladder. Aangezien het eigen huis voor de minder vermogende huizenbezitters het belangrijkste vermogensbestanddeel is, trof de huizencrisis hun vermogen relatief harder dan de rijkeren, die vaak ook over andere vermogensbestanddelen beschikken. Dat is vooral aanmerkelijk belang. Doordat de huizenprijzen vanaf 2015 opliepen, nam de vermogensongelijkheid vanaf dat jaar weer af.

Vermogensaandeel top afgenomen

Tegelijk met de dalende vermogensongelijkheid na 2015 nam ook het vermogensaandeel van de rijkste huishoudens af. De 10 procent meeste vermogende huishoudens hadden op 1 januari 2020 ruim 60 procent van het totale vermogen (1 830 miljard euro) in handen. Vijf jaar eerder was dat nog 70 procent. Bij de top 1 procent nam het vermogensaandeel in de periode 2015-2020 af van 32 naar 26 procent.

Onderste helft

De huishoudens in de onderste helft van de verdeling hadden in totaal 6,1 miljard euro aan vermogen begin 2020. De bovenste helft bezat 1 824 miljard euro, en had hiermee bijna 300 keer zoveel vermogen als de onderste helft. Tot 2020 was het totale vermogen van de onderste helft huishoudens negatief: zij hadden meer schulden dan bezittingen. In 2013 en 2014 lag hun totale vermogen op een dieptepunt van -70 miljard euro. Begin 2020 kwam het voor het eerst in tien jaar weer boven de nul uit.

Hogere werkloosheid door nieuwe rekenmethode

Hogere werkloosheid door nieuwe rekenmethode

Premium

Het beste van De Telegraaf

Nederland telt plots meer werklozen door nieuwe definitie.

Nederland telt plots meer werklozen door nieuwe definitie.

Amsterdam – Door de invoering van een nieuwe rekenmethode ligt het werkloosheidspercentage in Nederland ineens een stuk hoger. Volgens de Europese systematiek, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanaf volgend jaar officieel gaat gebruiken, zijn er 107.000 werklozen meer dan nu wordt gemeten.

Beursblog: chipblues op rode AEX, Wall Street flink hoger

Beursblog: chipblues op rode AEX, Wall Street flink hoger

De zwaargewichten Royal Dutch Shell (+1,6%) en Unilever (+0,5%) beperkten het verlies voor de AEX echter. De index eindigde 1,5% lager op 778,80 punten. Eerder op de middag bereikte de beursgraadmeter een dal van 773,37 punten.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag met ruime winsten gesloten. Beleggers schudden de vrees voor meer besmettingen met de nieuwe coronavariant van zich af. Luchtvaartaandelen als Delta (+9,3%) en American (+7%) veerden stevig op.

Als het beursblog niet zichtbaar is, klik dan op deze link.

Arcadis-ceo: ’Soms schrik ik van infrastructuur VS’

Arcadis-ceo: ’Soms schrik ik van infrastructuur VS’

Premium

Het beste van De Telegraaf

Ingenieursbureau verwacht wind in rug door plan Biden

Washington – De Amerikaanse infrastructuur heeft zoveel achterstallig onderhoud dat deze regio met voorsprong de grootste groeipotentie heeft voor ingenieursbureau Arcadis. Het infrastructuurplan van president Biden kan daarbij voor extra wind in de rug zorgen.

Hangt dit beleggers in 2022 boven het hoofd? ’Crisis breekt uit in politiek VS’

Hangt dit beleggers in 2022 boven het hoofd? ’Crisis breekt uit in politiek VS’

Beursblog: virusbesmetting jaagt Wall Street angst aan

Beursblog: virusbesmetting jaagt Wall Street angst aan

Financieel