’OM bekijkt rol bestuur Gerrit Zalm in witwaszaak ABN Amro’

’OM bekijkt rol bestuur Gerrit Zalm in witwaszaak ABN Amro’

Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen die op de hoogte zouden zijn van het onderzoek. Volgens de zakenkrant werkt het OM aan een schikking met de bank als rechtspersoon, maar zint justitie ook op de mogelijkheid om daarna natuurlijke personen te gaan vervolgen. Bronnen zeggen dat de gesprekken tussen het OM en ABN AMRO in de eindfase zitten, al is er nog wel werk te verzetten.

De verwachting is dat een schikking ABN AMRO ettelijke honderden miljoenen zal kosten, aldus het FD. Ook zal de bank dan moeten toegeven in de fout te zijn gegaan en zich moeten houden aan een verbeterprogramma onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Justitie wil daarnaast nagaan of bestuurders van de bank een verwijtbare rol hebben gespeeld bij structurele overtredingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Netflix breekt door grens 200 miljoen abonnees

Netflix breekt door grens 200 miljoen abonnees

Netflix ging eerder dit jaar nog uit van een aanwas van 6 miljoen nieuwe abonnees in het vierde kwartaal. Maar terwijl buitenshuis steeds minder mogelijkheden voor vertier overbleven door wereldwijd aangescherpte lockdownmaatregelen, zochten steeds meer mensen hun toevlucht tot dramaseries als The Crown en The Queen’s Gambit.

De groei van Netflix was niettemin minder sterk dan in het voorjaar, toen het aantal abonnees ten tijde van de eerste coronagolf met ruim 27 procent toenam ten opzichte van een jaar eerder. Nu is dat ‘slechts’ een kleine 22 procent. In de eerste drie maanden van 2021 zal dat groeitempo zijn afgezwakt naar 14 procent, verwacht het bedrijf zelf.

Er was enige vrees dat Netflix last zou krijgen van concurrentie van onder meer Disney, Amazon Prime en Apple. In de nabeurshandel op Wall Street steeg het aandeel meteen 8%. In het derde kwartaal, toen het coronavirus in veel landen op zijn retour leek, bedroeg de abonneegroei nog slechts 2,2 miljoen.

Door de komst van nieuwe Netflix-kijkers steeg de omzet in het voorbije kwartaal met net geen 22 procent tot 6,6 miljard dollar. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 542 miljoen dollar, wat iets minder is dan een jaar eerder.

KPN start zes rechtszaken vanwege inbreuk op patenten

KPN wil een financiële vergoeding, waarvan het bedrag in een rechtszaak bepaald moet worden. Ook wil het een gerechtelijk bevel dat verder gebruik van de technologie een halt toeroept. Dat blijkt uit stukken ingediend bij een Amerikaanse rechtbank in Wilmington, Delaware.

De patenten maakten al deel uit van rechtszaken die KPN aanspande tegen Samsung in 2014 en 2015 in een rechtbank in Texas. Samsung schikte destijds en sloot een licentieovereenkomst af met KPN.

Een ander patent heeft betrekking op methoden en apparaten voor het verzenden van gegevens waarbij fouten kunnen worden opgespoord. Dit patent maakte al deel uit van 11 rechtszaken uit 2017, blijkt uit de klacht van KPN tegen Xiaomi. Drie van deze zaken – tegen LG, HTC en Sierra Wireless – dienen in april. KPN beschuldigt Xiaomi er ook van een patent te gebruiken voor een computer die op afstand andere apparaten kan besturen.

Volgens KPN hebben eerdere pogingen om licenties af te sluiten met de bedrijven voor het gebruik van de technologieën niets opgeleverd.

Hypotheek 2020 vs. hypotheek 2021: wat gaat er veranderen?

Extreem lage hypotheekrente in 2020

Voor iedereen die het nieuws in 2020 ook maar een beetje gevolgd heeft, is het wel bekend dat de hypotheekrente vorig jaar ongekend laag was. Deze daling is an sich niets nieuws; ook in 2019 en 2018 lag de rente al een stuk lager dan tien jaar ervoor. Kijken we bijvoorbeeld naar tien jaar geleden nu dan zien we dat de rente toentertijd ongeveer 4% hoger lag dan nu. In de jaren 80 waren er zelfs nog hogere hypotheekrentes te ontdekken: toen betaalde je zo 13% rente voor je hypotheek! Dat is nogal een verschil met de percentages nu: de laagste hypotheekrente 10 jaar vast lag in 2020 al snel onder de 1%. Dat is extreem laag.

Wat opvallend is, is dat 2020 begon met een daling, maar dat er al gauw een eind leek te komen aan de renteverlaging. Het was juist door de coronacrisis waardoor er ook onzekere tijden waren aangebroken voor hypotheek- en geldverstrekkers. De hypotheekrente ging weer een klein beetje omhoog, iets wat duurde tot de zomer. Al met al dus een korte periode, want tot aan het eind van 2020 is de rente nog verder gedaald tot zelfs een laagterecord. De renteverlagingen waren hierbij vooral te zien bij hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie. Bij een hypotheek met NHG heeft de bank de zekerheid dat een eventuele schuld bij de verkoop van het huis alsnog wordt opgelost door de NHG.

Huizenprijzen in Nederland blijven stijgen

Ook de ontwikkelingen op de huizenmarkt zijn je vast niet ontgaan. Huizenkopers hebben in 2020 veel meer betaald voor een nieuwe woning dan een jaar ervoor – en dat zelfs ondanks het coronavirus. De stijging van de prijzen is niet heel gek: waar veel vraag is, gaan de prijzen immers omhoog. Zo werkt de economie van vraag en aanbod. Tot en met november 2020 zijn er bijna 7% meer woningen verkocht dan in de eerste 11 maanden van het jaar ervoor. Er zijn dus in 2020 ontzettend veel huizen verkocht; iets wat toch bijzonder is in tijden van een (economische) crisis.

Dit is natuurlijk te danken aan de extreem lage hypotheekrente. Ook lijkt het erop dat men in een jaar van veel thuis zijn kritischer is gaan kijken naar de woon- en leefomgeving. Waar ze eerder veel vaker weg waren van huis vallen kleine (of grote) dingen nu meer op. Zo valt het bijvoorbeeld op dat het voornamelijk steden buiten de Randstad zijn die interessant zijn voor woningkopers. Men is op zoek naar meer ruimte om te leven en te werken; helemaal nu de verwachting is dat het werken vanuit huis nog wel even blijft. Ook interessant: het aantal nieuwe hypotheken is in 2020 enorm gestegen, nog meer dan het aantal verkochte huizen. Niet alleen door de vele woningen die zijn verkocht, maar ook door bestaande huiseigenaren die besloten hebben om hun lopende hypotheek over te sluiten door de lage rente.

Huis kopen in 2021? Dit moet je weten

Dergelijke ontwikkelingen uit 2020 hebben zonder twijfel invloed op de huizenmarkt en hypotheekrente in 2021. Er is in ieder geval een aantal zaken dat vaststaat voor het nieuwe jaar. Zo wordt de overdrachtsbelasting aangepast: per 1 januari 2021 hoeven kopers in de leeftijd 18 tot en met 34 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen – ook niet als je geen starter bent. Anderen betalen nog steeds de huidige 2% en zelfs 8% wanneer je een huis koopt waar je niet zelf permanent in gaat wonen.

Daarnaast zijn er wat veranderingen omtrent de maximale hypotheek berekening. Tweeverdieners mogen vanaf 2021 90% van het laagste inkomen meenemen in de berekening voor de maximale hypotheek. Voor dit jaar was dat nog slechts 80%. Daarnaast gaat een eventuele studieschuld van oud-studenten minder zwaar wegen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Op die manier moet de woningmarkt voor starters en jonge mensen aantrekkelijker worden om in te stappen. Met de huidige lage hypotheekrente en hoge woningprijzen zijn het namelijk de starters die vaak net naast het net vissen.

Geen doorstart voor voormalige Blokker-winkels in België

Geen doorstart voor voormalige Blokker-winkels in België

De keten met 119 filialen werd eind vorig jaar failliet verklaard. Mega World had meer dan 40 miljoen euro aan schulden. Door het bankroet verloren ongeveer 650 mensen hun baan. De winkelvoorraad wordt door de curatoren verkocht aan een Frans bedrijf. “Het gaat enkel om de handelswaren, niet om de inrichting van de winkels zoals rekken, kassa’s of winkelmandjes. Daarvoor werken we nog aan een oplossing.”

De Blokker-winkels in België werden eerder vorig jaar overgenomen door de Nederlander Dirk Bron. Justitie in België opende daarna een onderzoek naar de zakenman, gericht op mogelijke valsheid in geschrifte, valsheid in jaarrekeningen en misbruik in vennootschapsgoederen. In Nederland staat Bron terecht voor fraude rond handel in boxershorts en slippers, maar zelf weerspreekt hij alle beschuldigingen.

Amerikanen kondigen sancties aan voor pijplegschip Nord Stream 2

Amerikanen kondigen sancties aan voor pijplegschip Nord Stream 2

Duitse autoriteiten gaven onlangs juist weer toestemming om verder te gaan met het project, tot ergernis van de regering in Washington. Het schip in kwestie, de Fortuna, ligt momenteel nog voor anker in de Oostzee bij Rostock.

De pijpleiding is al voor het grootste deel klaar, maar er is nog steeds veel gesteggel over. De VS zijn tegen de pijpleiding, omdat Moskou daarmee meer invloed in West-Europa zou krijgen. De Amerikaanse overheid dreigde al herhaaldelijk met sancties voor ondernemingen die meewerken aan de aanleg. Ook aankomend president Joe Biden heeft zich in het verleden tegen Nord Stream 2 verzet. Het is nog onduidelijk of hij na zijn aantreden op woensdag zal aansturen op een compromis over de kwestie.

Bij Nord Stream 2 zijn veel bedrijven betrokken, onder meer olie- en gasconcern Shell. Ook Europese landen als Polen en Oekraïne zijn fel tegen het project. De Duitse regering stelt juist dat de gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer. Met Nord Stream 2 moet de capaciteit voor gasleveranties van Rusland aan Duitsland worden verdubbeld.

Oude sportschoenen uit heel Europa in nieuw jasje steken

Oude sportschoenen uit heel Europa in nieuw jasje steken

Danny Pormes wil een bijdrage leveren aan het laten verdwijnen van de schoenenafvalberg.

Danny Pormes wil een bijdrage leveren aan het laten verdwijnen van de schoenenafvalberg.

Susteren – Sportschoenen en sneakers zijn heel populair. Maar wat gebeurt ermee als we ze weggooien? David Uijttewaal en Danny Pormes ontwikkelden met Fast Feet Grinded een proces om gebruikte sportschoenen te recyclen, sinds kort tot een volledig nieuwe sportschoen.

Benieuwd wat beleggen had kunnen opleveren?

Deze vraag speelt bij veel mensen. Ronald van Marketing Finance heeft hiervoor een passende oplossing gevonden. Ronald zegt: ‘’Via de website Starten met Beleggen krijgt u antwoord op de vraag of beleggen voor u een interessant alternatief op de lage spaarrentes. Op de website kunt aan de hand van jouw inleg en gekozen risicoprofiel ontdekken wat beleggen jou de afgelopen jaren had kunnen opleveren’’.

 

Het doel

Als startende belegger spelen tal van vragen op en is een keuze maken al lastig zat, wat zijn de risico’s, welke relatie heeft dat te het rendement en wat zijn de kosten. Ronald geeft aan: ‘’In Nederland zijn er meer dan 100 actieve vermogensbeheerders en dat maakt het voor de consument niet makkelijker. Het doel van starten met beleggen is om beleggen toegankelijk te maken voor iedereen en zodoende mensen in staat te stellen betere financiële keuzes te maken, bij de juiste beleggingspartij’’.

 

Starten met beleggen is niet enkel voor de beginnende beleggers kijken maar ook daar beleggers met net die ervaring die ervoor zorgt dat ze zelf actief aan de slag willen met beleggen, worden er wekelijks nieuwe beleggingsberichten geplaatst.

 

Deze inhoudelijke artikelen zijn er om de bezoekers te informeren over financiële onderwerpen. Ronald: ‘’Door te berichten te schrijven over de volgende onderwerpen; beginnen met beleggen, lage spaarrente, eerder stoppen met werken en andere personal finance gerelateerde onderwerpen Proberen we bezoekers te up to date te houden’’.

 

Op de website heeft de doelgroep de mogelijkheid om te kiezen tussen de beleggingsvorm laten beleggen of zelf beleggen. Na de keuze komt een onafhankelijke vergelijking van de verschillende beleggingspartijen.

 

De vergelijkingstool

In de tool kiest u een inleg en een risico om vervolgens direct te zien hoeveel beleggen u had kunnen opleveren afgelopen jaar, drie jaar en vijf jaar.

 

De tool is zo uniek ingericht dat er met verschillende filters kan worden aangegeven welke onderdelen u persoonlijk belangrijk vindt, zoals een startbonus, periodiek beleggen of bijvoorbeeld een instapgrens.

 

Deze combinatie zorgt ervoor dat u de juiste keuze kan maken die het beste bij uw situatie past zowel qua risico en beleggingspartij.

 

Benieuwd geworden wat beleggen u had kunnen opleveren? Bezoek de website van starten met beleggen en ontdek het.

 

Staking dreigt bij Nederlandse fabrieken handelsreus Cargill

Staking dreigt bij Nederlandse fabrieken handelsreus Cargill

FNV: winkeliers misbruiken noodsteun

Werkgevers in de winkelstraat leggen de rekening van de lockdown neer bij de medewerkers. Zo worden toeslagen op sommige plekken stopgezet en moeten mensen die nu niet kunnen werken dat later in het jaar gratis inhalen. Dat stelt FNV in een brief, in handen van De Telegraaf, die is verstuurd naar IN…

‘Eurostar heeft snel hulp nodig van Britse overheid’

‘Eurostar heeft snel hulp nodig van Britse overheid’

Aandeelhouders hebben al zo’n 200 miljoen euro in Eurostar gepompt om het bedrijf overeind te houden tijdens de crisis, maar de spoorvervoerder denkt meer geld nodig te hebben aangezien de situatie zeer ernstig is. “Zonder aanvullende financiering van de overheid is er een reëel risico voor het voortbestaan ​​van Eurostar”, aldus het bedrijf dat erop wijst dat luchtvaartmaatschappijen en luchthavens ook extra steun krijgen.

Er gaan de laatste tijd nog maar enkele treinen per dag. Nieuwe reisbeperkingen maken het voor Eurostar nog lastiger. Vanaf maandag moeten alle passagiers bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk een negatieve coronatestuitslag kunnen laten zien om het land in te mogen reizen. De test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen.

De situatie is complex omdat de Britse staat geen eigenaar meer is van Eurostar. De Britten verkochten hun belang van 40 procent in 2015. De meeste aandelen zijn in handen van de Franse staat. Maar vanuit Frankrijk hoeft het bedrijf waarschijnlijk niet te rekenen op extra hulp. De Britse regering heeft aangegeven Eurostar niet vergeten te zijn. “We zullen nauw met hen blijven samenwerken om de veilige herstart en het herstel van internationale reizen te ondersteunen.”