Milieumanagement is een zeer relevant topic. Op zowel particulier als zakelijk niveau wordt de impact van milieubewustheid steeds belangrijker. Mensen worden zich steeds bewuster van de impact op het milieu en hoe bedrijven hier mee om gaan. Het is dan ook daarom dat bedrijven massaal kiezen om in te zetten op milieumanagement door middel van ISO 14001. Met dit certificaat kan je als organisatie aantonen dat je voldoet aan de wettelijk gestelde eisen die zijn opgesteld voor het beperken van de impact op het milieu en klimaat. Dit levert een concurrentiepositie op en zorgt daarnaast voor een verhoging van de reputatie en imago van je organisatie. In deze blog krijg je antwoord op drie veelgestelde vragen over milieumanagement.

 

Wat is milieumanagement?

Bij milieumanagement draait het in zijn geheel om werken op een manier waardoor waarde wordt toegevoegd voor milieu, maatschappij en de economie. Dit gebeurt aan de hand van wet- en regelgeving die als doel hebben om milieurisico’s te beperken.

 

Is er sprake van een continu proces?

Milieumanagement is zeker een continu proces. Het gaat hier niet om een eenmalige implementatie waar je vervolgens als organisatie niet meer naar om hoeft te kijken. In tegenstelling, is het een proces waarbij voortdurend vooruit maar ook terug wordt gekeken naar procesverbeteringen. Zo is de eerste stap na het behalen van een certificaat om de processen te onderhouden. Daarnaast is dit ook de fase waarin je klanten en stakeholders kan informeren over het behalen van een certificaat.

 

Verdient de investering zich terug?

Investeren in milieumanagement moet tot op zekere hoogt om te voldoen aan de wettelijke eisen. Het is echter niet verplicht om dit in de vorm van een certificaat te doen. Toch is het voor organisaties wel aan te raden om te investeren in een dergelijk certificaat voor milieumanagement. Hiermee toon je namelijk als organisatie aan dat inzet voor het milieu belangrijk is. Op den duur zorgt dit ervoor dat de investeringen zichzelf terugverdienen. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog kijken voor aanvullende certificaten zoals ISO 27701 waarmee je aantoont dat je je inzet voor de bescherming van persoonsgegevens en privacy gevoelige informatie.