Gokken op voetbal werkt eigenlijk altijd hetzelfde. Maar niet iedereen gokt op dezelfde manier. Wat je nodig hebt, is een beetje geluk, maar natuurlijk ook de juiste kennis. Hoe zet je deze kennis in? Natuurlijk kan ook de grootste kenner wel eens de mist in gaan. Want als er een zekerheid is in het voetbal, dan is het wel dat er geen zekerheid is. Elke speelronde weer zijn er verrassende uitslagen te vinden. Dat neemt niet weg dat wie verstand heeft van voetbal en de sport goed volgt, een hogere kans heeft op succes. Je hebt ongetwijfeld verstand van voetbal. Maar hoe gebruik jij je verstand? Met andere woorden: wat voor voetbalgokker ben jij?

De analist

Een analist is zelf een een halve voetbaltrainer. Hij/zij weet alles van het voetbal af. Niet alleen van de eigen club, maar ook van de concurrentie. De analist weet van elke ploeg waar de sterke en zwakke punten liggen en maakt hier gebruik van bij het doen van voorspellingen. De analist laat niets aan het toeval over, maar maakt weloverwogen beslissingen op basis van kennis en inzicht.

De historicus

Sommige mensen hechten zeer veel waarde aan gevoel. Neem nu de analist hierboven. Die bekijkt ploegen tot hij/zij een ons weeg. De historicus pakt het een stuk eenvoudiger aan. In deze aanpak is geen ruimte voor emotie. Heeft Genk de laatste tien duels met de volgende tegenstander telkens gewonnen? Dan zet de historicus in op een zege van Genk. Zelfs wanneer de omstandigheden en voortekenen deze keer misschien anders zijn. Statistieken liegen niet.

De romanticus

Een grotere tegenstelling dan die tussen de historicus en de romanticus is bijna niet denkbaar. Gaat de historicus uit van resultaten uit het verleden; de romanticus werkt precies andersom: vandaag wordt eindelijk de dag waarop de voetbaldwerg de voetbalreus verslaat. Een riskante strategie, want de statistieken zijn vaak in het nadeel van de romanticus. Een romanticus moet dan waarschijnlijk ook vaak zijn/haar verlies leren nemen. Aan de andere kant: klopt de voorspelling wel, dan is de winst vaak ook aanzienlijk.

De luiwammes

De luiwammes doet niet veel meer dan kijken naar de ranglijst. Staat de uitploeg een stuk hoger op de ranglijst dan de thuisploeg? Dan wint de uitploeg. Dit is een strategie die over een heel seizoen genomen waarschijnlijk behoorlijk accuraat is. Daarom kan een luiwammes – tot grote frustratie van een echte kenner – de zogenaamde experts soms wel eens verslaan. Soms moet men gewoon niet te veel over zaken nadenken.

 Bron: bwin.be