Als u op het moment niet voldoende te besteden heeft, kan het een goed idee zijn om een lening af te sluiten. Gaat de wasmachine stuk, maar heeft u even geen geld voor een nieuwe degelijke wasmachine? Dan kan een lening soms een uitkomst zijn. Verwacht u al snel voldoende geld bij elkaar te hebben, dan kunt u ook nagaan of achteraf betalen mogelijk is. Bij veel aanbieders is het bovendien mogelijk om goederen in termijnen te betalen.

Een lening afsluiten bij grotere aankopen

Bij grotere aankopen is het heel gebruikelijk dat men hiervoor een lening afsluit. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een woning. De meeste mensen blijven niet in hun ouderlijk huis wonen totdat ze zoveel bij elkaar gespaard hebben dat ze direct een woning kunnen kopen. In plaats daarvan besluit men vaak om te huren of om een hypotheek af te sluiten. En de hypotheek is eigenlijk niets anders dan een lening. Ook de autofinanciering is een zeer gebruikelijke lening. Wilt u een nieuwe auto, dan kunt u deze wellicht niet in een keer betalen. Ook als dat wel mogelijk is, is het soms beter om te lenen. U wilt namelijk niet al uw spaargeld aan een auto besteden, met het risico dat u in het vervolg niet voldoende geld heeft voor een onverwachte kostenpost.

Verstandig lenen

Geld lenen hoeft in principe geen slechte zet te zijn. Sterker nog, veel ondernemers hebben een succesvol bedrijf op kunnen zetten met geleend geld. Belangrijk is wel dat u voor zichzelf nagaat of u de lening echt nodig heeft en in de toekomst kan afbetalen. U kunt beter geen dure autofinanciering afsluiten als uw financiële situatie redelijk onstabiel is. Daarnaast is het belangrijk dat u in zee gaat met de juiste partij en niet meer leent dan noodzakelijk.