Is het al jarenlang je droom om een juf of meester te worden? Dan ben je zeker niet de enige. Veel jongeren door het hele land zien dit als hun droomberoep. Als het op lesgeven aankomt, hebben veel mensen de neiging over het hoofd te zien hoeveel voorbereiding dat eigenlijk kost. Lesgeven aan een groep 3 klas bijvoorbeeld is niet alleen kleuren en cijfers kennen, het heeft ook veel te maken met hoe je met kinderen werkt en leert. Dit leer je tijdens de pabo deeltijd. Je zou kunnen denken, “dit klinkt leuk en gemakkelijk”, maar het kost meer voorbereiding en tijd dan alleen dat. Maar gelukkig zijn er veel opleidingen door heel Nederland waar je deze kunt volgen en de beste leraar kunt worden die je kunt zijn. Wil je meer weten? Check dan: deeltijd pabo

Het volgen van de juiste opleiding

Om leraar te worden moet je een specifieke opleiding volgen om de juiste kwalificaties te behalen die je nodig hebt om voor een klas te mogen staan. Het belangrijkste dat je leert tijdens deze opleiding is dat je leert hoe je het beste met kinderen om kan gaan. De vakken die je hierbij nodig hebt zijn dus didactische en pedagogische vaardigheden, rekenen en taal. Dit zijn zeker niet de enige belangrijke aspecten die nodig zijn. Je wilt ook altijd werken aan het verbeteren van het onderwijs. Dit heeft te maken met hoe het onderwijs een betere plek kan zijn voor leerlingen en docenten zelf. Verder gaat de studie ook veel over hoe je het beste met kinderen om kan gaan en hoe je ze goed behandeld. Dit heeft niet alleen te maken met hoe jij kiest om kinderen les te geven en hen te laten leren, het heeft ook te maken met het werken met kinderen en hun verschillende emoties, reacties en complicaties die zij eventueel kunnen hebben tijdens de les. Dit is niet altijd het geval, maar je leert ook hoe je met kinderen om moet gaan die beperkingen of het moeilijker hebben vergeleken met anderen. In de klas staan ​​veiligheid en de kinderen bovenaan. Dit is natuurlijk iets waar je aan moet wennen. Alleen de theorie leren is nog niet genoeg om je de “perfecte leraar” te maken, maar gelukkig biedt de pabo meer praktisch werk voor studenten.

Beginnen met lesgeven

Zoals gezegd, leraar worden is geen gemakkelijke taak. Het vereist veel studie en tijd om ervoor te zorgen dat je capabel genoeg bent om voor een klas te staan. Door het volgen van de juiste studie kun je echter de kennis opdoen die je nodig hebt. Gelukkig is dit niet alleen theoretisch werk en komt er genoeg ‘real life’ oefenen binnen de praktische kant van de studie. Binnen de studie volg je ook een stage. Je kunt een school kiezen waar je dit wilt doen, maar jouw opleiding kan jou ook helpen bij het vinden van een plek. Door het volgen van een stage leer je hoe je echt met de kinderen kunt werken. Je kunt samenwerken met een al gekwalificeerde leraar, of bijvoorbeeld individueel werken met kleinere groepen. Op welke manier dan ook, je leert hoe je het heft in eigen handen kunt nemen als dat nodig is en echt leert werken in een klaslokaal. Het gezegde “oefening baart kunst” bestaat immers niet voor niets.