Er zijn tal van Juridische opleidingen op de opleidingsmarkt. Een daarvan is de opleiding juridisch medewerker op het MBO. Wanneer je juridisch medewerker bent, werk je bij een organisatie en verricht je juridische werkzaamheden. Vaak ben je een ondersteunende werknemer. Er zijn ook juridische medewerkers die advocaten of juristen helpen, zij worden ook wel paralegal genoemd. Als juridisch medewerker heb je diverse werkzaamheden en moet je onafhankelijk zijn. Een paar voorbeelden van werkzaamheden zijn: het begeleiden van juridische processen, dagvaardingen en vonnissen controleren, dossiers behandelen, afspraken maken, klantcontact, klanten afspraken vaststellen en eraan deelnemen, etc. Meestal hebben juridische medewerkers zich gespecialiseerd in een bepaalde juridische tak. Denk bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, incasso, bestuursrecht of handhaving. Lees meer over juridische medewerkers hieronder.

Waar werk je als juridisch medewerker?

Je hebt talloze mogelijkheden en plaatsen om te werken als juridisch medewerker. Zo kun je werken bij de Opleiding burgerzaken, bij een advocatenkantoor, verzekeringsmaatschappij, accountants, notariskantoor, bij een juridisch adviesbureau of bij de juridische afdeling van de overheid.

Juridisch medewerker worden

Als je juridisch medewerker wilt worden, dan vraagt een potentiële werknemer vaak om een diploma voor een juridische opleiding op hbo of wo niveau. Er zijn studenten die op de universiteit rechten studeren en een bijbaan hebben als juridisch medewerker. Wo is echter niet een must; ook op het mbo en hbo kun je een juridische opleiding volgen en daarna in de juridische wereld werken.

Eigenschappen van een juridisch medewerker

Er zijn een paar eigenschappen waarvan het handig is dat een juridisch medewerker ze heeft. Deze eigenschappen heb je van jezelf, je kunt het niet echt trainen. Denk bijvoorbeeld aan conventioneel zijn, ondernemend zijn en intellectueel zijn. Als je twijfelt of je de juiste eigenschappen hebt kun je online altijd een beroepentest doen.

Verdwijnen de beroepen van juridische medewerkers?

Door de toenemende mate van automatisering in de samenleving verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans dat de werkzaamheden van een juridisch medewerker geautomatiseerd worden is 94%. De kans is dus helaas groot dat de werkzaamheden van juridische medewerkers in de toekomst door robots of software worden overgenomen en er steeds minder vraag naar het beroep juridisch medewerker zal zijn.

Het salaris van een juridisch medewerker

Gemiddeld verdient een juridisch medewerker €32.996,- bruto per jaar bij een fulltime dienstverband. Vaak zijn de startsalarissen bij vacatures online een stuk lager dan het gemiddelde salaris van een juridisch medewerker. Het is natuurlijk logisch dat een juridisch medewerker met jarenlange ervaring meer verdient dan iemand die net uit de schoolbanken komt. Vaak worden er bij vacatures in Nederland geen salarissen genoemd. Als er bij een beroep weinig vacatures zijn, kunnen de salarisgegevens onnatuurlijk hoog of laag zijn. Het gemiddelde jaarsalaris wordt namelijk berekend op basis van de weinige vacatures waarin staat hoeveel je gaat verdienen. 

Als je kijkt naar het salaris over een langere werktijd, dan verdient een juridisch medewerker gemiddeld €37.000,- per jaar, wat een brutosalaris van ongeveer €3100,- per maand is. In de vacatures waar de salarissen genoemd worden verdien je tussen de €2600,- en €3600,- per maand. De lage salarissen zijn hierbij bedoeld voor beginnende juridische medewerkers terwijl de hoogste salarissen zijn voor juridische medewerkers die al langere tijd in het beroep meedraaien.