De Onderhoudsmonteur vacatures en technische vacatures schieten als paddenstoelen uit de grond. Tech Giganten als Google en Amazon hebben wel een half miljoen werknemers. De laatste jaren is het aantal mensen dat in de technische branche werk exponentieel gegroeid, bijna even snel als de groei van het internet. Technologie is de toekomst: waarschijnlijk ken je zelf ook wel een paar mensen die in de technische sector werken. Sommige mensen die in de techniek werken vinden het geweldig, en anderen zouden liever doodgaan dan dat ze voor een groot technisch bedrijf zouden werken. Twee extreme uitersten dus. In deze blog kun je lezen over de voor- en nadelen van werken in de techniek

Grote bonussen en een prima salaris

Veel mensen zijn enthousiast over hun Technische banen. Dat komt omdat het een soort sprookjesachtige wereld is. In de technische sector wordt je verwend met lekkere bonussen. Dit doen technische bedrijven zodat je een toegewijde werknemer wordt en meer tijd besteed aan je werk. Veel grote tech bedrijven zoals Google staan bekend om hun optimistische en vriendelijke cultuur waarin alle werknemers gelukkig zijn en graag hard willen werken. Hoe technische bedrijven dit doen? Ze investeren veel in hun werknemers en zorgen ervoor dat je een lucratief salaris verdient. Als je dit krijgt ben je bereid om veel bij te dragen aan de missie van het bedrijf, en al die leuke dingen zorgen ervoor dat je veel opoffert voor je werkt. Hieraan zitten helaas ook veel keerzijden die je niet altijd ziet aankomen.

Torenhoge verwachtingen

Het lijkt leuk om allerlei giften van je werkgever te krijgen, maar onvoorwaardelijk zijn ze niet. Hier staat tegenover dat je te maken krijgt met gigantische verwachtingen. In technische bedrijven heerst een enorme prestatie cultuur waarin men van je verwacht dat je dingen snel oppakt en bijdraagt aan het bedrijf. Elk kwartaal krijg je functioneringsgesprekken en hierbij zal je manager er alles aan doen om acties met jou af te stemmen over hoe je waardevoller voor het bedrijf kunt worden. Door de hoge verwachting kun je last krijgen van veel stress. Voor de bedrijven is dit positief, want zo halen ze je uit je comfortzone waardoor je sneller groeit en een asset voor het bedrijf wordt. Bij een technische bedrijf draait alles om productiviteit en snelle innovatie.

Deel je tijd helemaal zelf in

Technische bedrijven hebben dus veel eisen. Ze geven je echter wel de vrijheid om zelf in te delen hoe je aan deze verwachtingen gaat voldoen. Veel van deze bedrijven werken met targets. Wat voor targets dit zijn verschilt per afdeling, denk bijvoorbeeld aan sales, marketing, customer support, etc. Als er een doel is vastgesteld mag je zelf bepalen hoe je je tijd indeelt om dit doel te bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld om 10 uur ’s ochtends beginnen en ’s avonds langer doorgaan. Anderen beginnen liever vroeg en vertrekken eerder. Op deze manier kunnen ze zelf bepalen wanneer ze gaan werken. Veel mensen die in de techniek werken vinden dit erg fijn. Het geeft je namelijk meer vrijheid. Heb je een spoedgeval waardoor je iets later op je werk kunt zijn? Geen probleem.