Ruim 40 jaar oud

Currence stopt met het aanbieden en ondersteunen van dit ruim 40 jaar oude papieren betaalproduct. ‘We hebben dit besluit genomen na bilateraal overleg met iedere bank die Acceptgiro’s verwerkt of aan zakelijke klanten aanbiedt. De belangrijkste aanleiding voor ons besluit is dat het gebruik van de gele Acceptgiro zeer snel terugloopt, met ongeveer 30% per jaar’, zegt Daniel van Delft, CEO Currence.

Andere betaalmethoden

Steeds meer bedrijven en consumenten gebruiken liever andere, makkelijkere betaalmethoden. In 2023 zouden naar schatting nog maar 2 miljoen papieren Acceptgiro’s per post ter verwerking naar banken worden opgestuurd. Dat is per huishouden gemiddeld slechts één keer in de vier jaar één enkele Acceptgiro.

Weggegooid

De Acceptgiro werd in 1977 ingevoerd en beleefde zijn glorietijd rond 1995, met 300 miljoen verwerkte Acceptgiroformulieren per jaar. Anno 2021 worden meer dan negen van de tien ontvangen Acceptgiro’s weggegooid en betalen de ontvangers de factuur of donatie liever via mobiel bankieren of internetbankieren.

Prullenbak

Mede omdat zoveel Acceptgiro’s in de prullenbak van de ontvangers verdwijnen, zijn er steeds minder bedrijven en instellingen die ze nog versturen. De afgelopen 12 maanden daalde het aantal verzenders van Acceptgiro’s van 15.000 naar 7.700.