maandag, 28. februari 2022 – 11:22 Den HaagDe omzet in de horeca, voor seizoen gecorrigeerd, daalde in het vierde kwartaal van 2021 met 18,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat komt vooral door de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse opleving door toen de restricties werden versoepeld. Met het vierde kwartaal is ook het jaarcijfer beschikbaar. In 2021 groeide de omzet van de horeca met 13,5 procent ten opzichte van 2020. Vergeleken met het pre-coronajaar 2019 kromp de omzet met 25 procent. De horeca is één van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis.

Fors minder omzet voor hotels, restaurants en cafés

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde in het vierde kwartaal van 2021 met 15,9 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels hebben 20,2 procent minder omgezet dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder vakantieparken, kromp in het vierde kwartaal met 8,1 procent. Doordat de kerstperiode precies in de harde lockdown vanaf 19 december viel, misten veel ondernemers een fors deel van hun omzet.

De eet- en drinkgelegenheden hebben in het vierde kwartaal 19,3 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. De verschillen tussen branches waren groot. Bij de cafés en restaurants kromp de omzet met respectievelijk 31,5 en 28,6 procent. De aangescherpte coronamaatregelen, waaronder beperkte openingstijden, waren hier debet aan. De omzet bij de fastfoodrestaurants (waaronder snackbars en cafetaria’s) kromp met 4,7 procent vergeleken met een kwartaal eerder. De omzetdaling bij kantines en catering bleef beperkt tot 0,2 procent.