maandag, 4. oktober 2021 – 9:27
Beleggingsfraude is al enkele jaren de grootste schadepost van alle meldingen bij de Fraudehelpdesk. In de eerste negen maanden van 2021 is de gemelde schade door beleggingsfraude al meer dan 13 miljoen euro. Voor heel 2021 voorziet de Fraudehelpdesk een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2020.Het gaat daarbij zowel om mensen die op een advertentie ingingen als om gedupeerden die per e-mail of telefoon werden benaderd met verschillende producten. Ook de AFM krijgt een stijgend aantal meldingen over malafide beleggingsaanbieders, met name over valuta en crypto’s. De toezichthouder meldde dat vorige week in haar halfjaarlijkse signalenmonitor.

Waarschuwingen en tips

Om die reden starten de AFM en de Fraudehelpdesk deze week opnieuw een campagne tijdens de World Investor Week die vandaag begint. Beide organisaties delen deze week via social media iedere dag waarschuwingen en tips voor verstandig beleggen. In een video waarschuwen Jort Kelder en Marco Borsato voor nepadvertenties met hun naam en portret. In een beleggingsquiz kunnen mensen hun kennis van beleggen en hun mogelijke vatbaarheid voor beleggingsfraude testen.

Niet alle beleggingsproducten betrouwbaar 

Nu de bankrente laag staat, lijkt beleggen een interessant alternatief voor sparen. Ook mensen met weinig beleggingservaring zoeken mogelijkheden om het spaargeld of de pensioenuitkering te vermeerderen. Maar niet alle aanbieders van beleggingsproducten zijn even betrouwbaar.

Frauduleuze trucs 

Beleggingsoplichters gebruiken met succes allerlei misleidende argumenten en frauduleuze trucs om mensen te overtuigen op hun aanbieding in te gaan. Er worden prachtige rendementen beloofd, maar uiteindelijk wordt niets of weinig uitgekeerd en de gedupeerden zijn vaak veel geld kwijt.

Veel geld verloren 

Met de zogenaamde cfd’s wordt gespeculeerd op de stijging of daling van een valuta- of aandelenkoers. De drempel om hierinte gaan handelen is heel laag, terwijl dit complexe beleggingsproducten zijn met veel risico. Maar liefst 8 op de 10 cfd-beleggers verliest in korte tijd (veel) geld.

Illegale advertenties 

Hoewel de aanbieders van cfd’s in principe een legaal product aanbieden, beschouwt de AFM veel van deze partijen toch als frauduleus, onder meer vanwege agressieve wervingstechnieken. Bijvoorbeeld het gebruik van illegale advertenties waarin BN’ers zonder hun medeweten en goedkeuring opereren.

Verstandig beleggen 

Wie toch wil beleggen, omdat het een goede manier kán zijn om vermogen op te bouwen, doet er verstandig aan zich aan een aantal principes te houden! Check de aanbieder, beleg met geld dat gemist kan worden en investeer alleen in beleggingen die je ook begrijpt.