vrijdag, 13. augustus 2021 – 10:02 Den HaagHet aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in juli 12 bedrijven minder failliet verklaard dan in juni, meldt het CBS. Het aantal tot en met juli uitgesproken faillissementen lag in 2021 ruim de helft lager dan in dezelfde periode in 2020.

Aantal faillissementen op laagste niveau in ruim 30 jaar

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In juli 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990.

Meeste faillissementen in de handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juli 103 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 17. Dat zijn er 8 minder dan in juni.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de sector bouwnijverheid.