maandag, 10. januari 2022 – 9:54 Den HaagZorgen over toekomstige inkomsten zijn de grootste drempel om te beginnen met ondernemen. Deze financiële bezorgdheid is meestal onterecht, zo blijkt uit onderzoek van Knab onder 3.000 zelfstandig ondernemers. De meeste ondernemers in Nederland zetten in de eerste drie jaar namelijk al meer om dan dat ze vooraf hadden verwacht.

Een derde van de ondernemers zag financiële onzekerheid vooraf als een obstakel om te beginnen met ondernemen. 52% van de ondernemers die korter dan drie jaar bezig zijn, zegt nu meer omzet te draaien dan ze vooraf dachten. Slechts 14% heeft een lagere omzet dan waar ze vooraf op rekenden.

Werkplezier belangrijkste reden om te starten

Ondernemers starten met hun bedrijf omdat ze werk willen doen dat ze leuk vinden. Voor 84% van de ondervraagden was dit een van de motivaties om te starten. Veel geld verdienen was voor veel minder ondernemers een reden om voor zichzelf te beginnen. Slechts bij 4 op de 10 zelfstandig ondernemers speelde dit een rol. 

Bijna 1 op de 5 ondernemers werkt ook nog in loondienst

17% van alle ondervraagden heeft behoefte aan extra zekerheid en werkt naast het ondernemerschap ook nog in loondienst. Dat percentage neemt af naarmate men langer onderneemt. 22% van de ondernemers die korter dan vijf jaar ondernemen heeft er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan 5 jaar ondernemen is dat nog maar 11%.