woensdag, 20. juli 2022 – 11:31 Update: 20-07-2022 16:44 Den HaagConsumenten waren in juli net iets somberder dan in juni, waardoor voor de derde keer dit jaar het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken. In juli kwam het vertrouwen uit op -51, tegen -50 in juni. Ook het oordeel over het economisch klimaat en de koopbereidheid daalden naar het laagste niveau ooit.

Met -51 lag het consumentenvertrouwen in juli ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in juli 2022 de laagste stand ooit (-51). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten niet eerder zo pessimistisch over economisch klimaat

Consumenten waren in juli nog iets pessimistischer over de economie dan in juni. De deelindicator economisch klimaat ging van -69 naar -71. Niet eerder sinds het begin van de meting in 1986 waren consumenten zo somber over de economie. Consumenten waren negatiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden, maar een fractie minder negatief over de economie in de komende twaalf maanden.

Koopbereidheid historisch laag

De koopbereidheid kwam in juli uit op -38, tegen -37 in juni. Ook dit is het laagste niveau ooit. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden veranderde niet, terwijl het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden iets verslechterde. Ook vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen nog ongunstiger dan in juni. Nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over.