donderdag, 10. februari 2022 – 9:00 Update: 10-02-2022 9:05 Den HaagIn december 2021 was de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie 12,6 procent hoger dan in december 2020. ‘Een maand eerder kwam de groei uit op 10,9 procent. De productie lag in december op het hoogste niveau ooit’, zo meldt het CBS donderdag.

In circa twee derde van de branches groei

Ongeveer twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in december meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met ruim 48 procent opnieuw de grootste groei. De productie van de transportmiddelenindustrie kromp met bijna 12 procent.

Productie op hoogste niveau

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van november op december steeg de productie met 1,6 procent.

‘Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op’

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet en in december 2021 lag de productie op het hoogste niveau ooit.

Ondernemers industrie minder optimistisch

In januari 2022 waren de ondernemers in de industrie weliswaar minder positief dan een maand eerder, maar het producentenvertrouwen lag ruim boven het langjarig gemiddelde.

Duitse producentenvertrouwen toegenomen in januari

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) nam in januari toe. Ondernemers waren optimistischer over de huidige bedrijvigheid en ook over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in december met 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.