Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, verwacht dat deze trend zich de komende maanden voortzet: „De coronasteun is afgebouwd, maar veel ondernemers worstelen nog met de financiële gevolgen van de pandemie. Tegelijkertijd zijn de energiekosten en inflatie torenhoog. Dat het aantal stoppers en faillissementen oploopt is dan ook geen grote verassing.”

Ook het aantal starters is in maart 2022 lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Met 23.639 starters is de afname 8%. In de sector detailhandel is de daling van het aantal starters het grootst, 44% ten opzichte van maart vorig jaar. Van een grote toename in stoppers of faillissementen is in de detailhandel echter geen sprake. „Hier zien we een stabilisatie van het bedrijvenlandschap”, signaleert Knoben.

Webwinkels

Bij fysieke winkels en markthandel is in maart 2022 het saldo van de starters en stoppers vrijwel nul. Bij de webwinkels is het saldo met 376 nog wel licht positief, maar de hausse aan startende webwinkels zoals die zich in het eerste kwartaal van vorig jaar aftekende, ligt duidelijk achter ons. Knoben: „Met de heropening van de economie en de terugkeer naar kantoor zijn er wat minder marktkansen voor internetwinkels. Er zijn er zoveel gestart de afgelopen twee jaar dat je daar eigenlijk een ’shake-out’ met flink wat stoppers zou verwachten. Dat we dat (nog) niet zien heeft te maken met de lage kosten van het draaiende houden van een webwinkel.”

In een aantal sectoren, zoals bijvoorbeeld de dienstverlening voor vervoer, is zowel een grote toename in starters als stoppers te zien. „Daar zit onder de oppervlakte een enorme dynamiek die samenhangt met de nieuwe fase van de pandemie waarin we zitten”, duidt Knoben. „Bezorging vanuit fysieke winkels en horeca, de click-and-collect-achtige diensten, zijn grotendeels verleden tijd. Aan de andere kant blijft de vraag naar pakketbezorging vanuit online winkels groeien. Daar is dus een toename van bedrijvigheid.”

Het totaal aantal Nederlandse ondernemingen is per 1 april 2022 verder gestegen naar 2.227.028, een toename van ruim 6% vergeleken met een jaar geleden.