Aanleiding vormde onder meer een uitspraak van het hoofd van de Federal Reserve van St. Louis, James Bullard. Hij meldde, na de eerste aankondiging van een verwachte dubbele rentestijging in 2023, dat hij eind volgend jaar al een renteverhoging verwacht. Dat is sneller dan de Fed eerder deze week expliciet aangaf bij zijn rentebesluit.

De Dow Jones is daarop 533,37 punten lager gesloten, 1,6%, tot 33.290,08 punten. De index is op weg naar slechtste week sinds januari. De S&P 500 eindigt 1,3% lager bij 4166,44 punten. De technologiezware Nasdaq verliest 0,9% op 14.030,38 punten.

De Amerikaanse koepel van centrale banken hield woensdag het rentetarief ongewijzigd, maar hintte wel op twee renteverhogingen in 2023. Dat was voor beleggers al een tegenvaller. In maart gaf de Fed nog aan geen renteverhoging te voorzien tot ten minste 2024.

Maar volgens Bullard loopt de inflatie sneller op dan in de prognoses is voorzien en dat zou volgens hem een reden zijn om nog sneller met een renteverhoging te komen.

Rentestijging

Beleggers hebben moeite met de boodschap dat de rente sneller omhoog moet. Als de rente omhoog gaat worden schulden namelijk duurder en zullen bedrijven meer geld kwijt zijn aan rentelasten. Dit kan de winst van ondernemingen onder druk zetten en daarmee ook de waardering van aandelen. Beleggen wordt zo wat minder aantrekkelijk.

Wat volgens analisten ook meespeelt bij de dalende koersen is dat er een grote hoeveelheid zogeheten aandelenopties aflopen. Daarnaast gingen de olieprijzen omlaag en de waarde van de dollar bereikte zijn hoogste punt in ongeveer twee maanden.

Technologiebedrijven als Adobe (+2,6%) en PayPal (+1,9%) koersen bij de winnaars. Micron Technology daarenegen is 4,6% kwijt, Applied Materials 4,4% en ASML 3,6%, chipreus Intel zakt 2,6%. De softwaremaker Adobe heeft in het afgelopen kwartaal, dat tot begin juni liep bij de maker van onder meer fotobewerkingssoftware Photoshop, de winst flink opgevoerd.

Banken als Goldman Sachs en JPMorgan werden met rond 3,5% verlies geraakt.

Bij de bedrijven was er verder aandacht voor Boeing (-0,8%). Het grootste model uit de 737 MAX-familie van de vliegtuigbouwer gaat naar verluidt zijn eerste testvlucht maken. Daarmee zou een nieuwe mijlpaal worden bereikt bij de terugkeer van de 737 MAX, na twee dodelijke ongelukken met het type en een langdurig vliegverbod.

Het coronavaccin waar het Duitse bedrijf CureVac aan werkt, heeft maar een bescherming van 47% zo bleek gisteren, maar het aandeel staat vandaag ruim 6% hoger.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.