Daardoor kunnen beleggers al voor €10 in bijvoorbeeld Adyen stappen. Zij krijgen dan een stukje van een aandeel van de betalingenverwerker.

Voor mensen met een smallere portemonnee was het aandeel Adyen met een koers van ruim €1000 tot nu toe vrijwel onbetaalbaar. Datzelfde geldt voor chipmachinefabrikant ASML, die voor bijna €500 op de koersenborden op Beursplein 5 staat.

Lokale helden

Dankzij deze nieuwe manier van beleggen kunnen ook personen met een beperkt budget in kostbare aandelen van succesvolle bedrijven stappen, stelt Bux-ceo Yorick Naeff. De financiële dienstverlener stelde beleggers eerder al in staat om kleine bedragen in ’dure’ Amerikaanse aandelen als Amazon, Tesla en Google-moeder Alphabet te steken. „Nu we ook AEX-bedrijven aan ons fractionele aanbod hebben toegevoegd, wordt het voor onze klanten mogelijk om in fracties van lokale helden te beleggen”, legt Naeff uit.

Qua kosten rekent Bux €1,50 per order voor fractioneel beleggen in een AEX-aandeel, ongeacht de omvang van de transactie. Concurrenten als eToro en Trade Republic storten zich eveneens op deze nieuwe beleggingsvorm.