„Ik krijg aardig wat boodschappen van mijn moeder per week, twee broden, drie zakken sla, een doos met acht stukjes vlees, twee dozen eieren, wc-papier, koffie. Ik krijg één keer in de week een tas met boodschappen”, vertelde de vrouw aan de dienst, zo kwam naar voren in een rechtszaak bij de Utrechtse rechtbank.

De boodschappen kwamen ook zeker niet alleen van Albert Heijn, zei ze tegen de Sociale Dienst-medewerker. „U zegt dat het u verbaasde dat u tijdens het huisbezoek voornamelijk middelen van de Albert Heijn heeft aangetroffen. Mijn moeder gaat eerst naar de Lidl en daarna gaat zij naar de Albert Heijn. Mijn moeder let heel erg op de aanbiedingen. Ik geef zelf nauwelijks geld uit aan boodschappen. Ik denk maximaal €10 per week. Ik ben bijna mijn hele uitkering kwijt aan vaste lasten.”

Van de gemeente moest zij €7040 terugbetalen aan teveel ontvangen bijstand over de periode 2015 tot 2018. Bij de rechtbank klaagde de vrouw hier tevergeefs over. De rechtbank oordeelde dat zij dit bedrag inderdaad moet terugbetalen, omdat de boodschappen een op geld waardeerbaar voordeel waren. Die giften moeten daarom van de uitkering worden afgetrokken.

Ophef

De gemeente Wijdemeren gaat naar aanleiding van alle reacties nog eens kijken naar de zaak van de vrouw, meldt de NOS. Vanuit Den Haag kwamen verontwaardigde reacties op het nieuws dat de vrouw duizenden euro’s aan bijstand moet terugbetalen omdat ze boodschappen van haar moeder had gekregen.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en haar partijgenoot Peter Kwint schrijven op Twitter dat de overheid is verdronken in regelzucht. PVV-leider Geert Wilders schrijft op Twitter dat de overheid „dus helemaal niets” heeft geleerd van de toeslagenaffaire.