Vorig jaar werd al bekend dat ABP diep in de buidel tastte om aan duizenden gepensioneerden alsnog een flinke aanvulling op hun pensioen uit te keren. Dat kostte het pensioenfonds ongeveer 100 miljoen euro.

Per gepensioneerde betekende dit een eenmalige uitbetaling van veelal meer dan 10.000 euro.

De gepensioneerden die de extra uitkering van ABP ontvingen, kregen een teleurstelling te verwerken toen de fiscus langskwam. Omdat de pensioenaanvulling ineens werd uitbetaald, kregen ze een forse belastingaanslag en moesten zij daarnaast toeslagen terugbetalen. Ook raakten ze in sommige gevallen toeslagen kwijt als huurtoeslag en zorgtoeslag.

Spoed

De MAX Ombudsman Rogier de Haan kreeg veel klachten van de gepensioneerden en trok bij ABP aan de bel. Volgens een woordvoerster kijkt het pensioenfonds nu „welke schades we zouden kunnen vergoeden.” Daar trekt ABP enkele weken tot maanden voor uit.

De Haan schat dat de totale schade tientallen miljoenen bedraagt en dringt bij ABP aan op spoed bij de afhandeling. Vrijdagavond gaat hij in de uitzending van Meldpunt verder in op de zaak.

MAX Ombudsman Rogier de Haan en tv-programma Meldpunt brachten de zaak aan het rollen, bevestigt een woordvoerster van het pensioenfonds.