Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van het dashboard Schuldenproblematiek in beeld, die het bureau samenstelt voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

BKR-notering

Je hebt geregistreerde problematische schulden als je in de schuldsanering zit, een traject bij BKR volgt of daar een geregistreerde betalingsachterstand hebt, in het Centraal Curatele en Bewindregister (CCBR) bent opgenomen, minstens een half jaar de zorgpremie niet hebt betaald, een lange betalingsachterstand hebt bij het CJIB, een lange toeslag- of belastingschuld hebt bij de Belastingdienst, of een betalingsachterstand van meer dan drie maanden bij Duo.

Artikel gaat door onder de video.

Zzp’ers en flexwerkers

Er waren in oktober 2020 in vergelijking met januari van dat jaar wel meer zelfstandigen en flexwerkers die problematische schulden hadden. Ook zijn het relatief vaker huishoudens met iets hogere inkomens die problemen krijgen: er kwamen minder huishoudens bij die van en bijstandsuitkering rondkomen.

Huishoudens met problematische schulden hebben ook vaker dan gemiddeld een of meer thuiswonende kinderen.

Rotterdam

In Rotterdam hebben relatief de meeste huishoudens problematische schulden: 15,5%. Daarna volgen Schiedam (13,7%), Lelystad (13,4%), Den Haag (13,3%) en Heerlen (13%). Utrecht heeft met 6,5% relatief weinig huishoudens met schulden voor een grote stad.

De gemeenten met het laagste aandeel zijn Rozendaal, Bunnik en Veere, met respectievelijk 1,3%, 2,5% en 2,9% van de huishoudens met problematische schulden.

Het beeld is mogelijk iets vertekend. Schulden bij familie of kennissen worden niet geregistreerd.