De bank verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne op jaarbasis met ongeveer 45 procent zal dalen, met de aantekening dat de daadwerkelijke daling zal afhangen van de “duur en intensiteit van de oorlog”. Voor de Russische invasie had de Wereldbank nog een economische groei voor Oekraïne van ongeveer 3 procent voor dit jaar voorspeld.

Ook de Russische economie zal door de invasie krimpen, volgens de Wereldbank met 11,2 procent, grotendeels vanwege de sancties die westerse landen hebben opgelegd uit protest tegen de aanval. Daardoor verdwijnen banen en dalen inkomens, terwijl armoede, inflatie en verstoringen van de toeleveringsketen toenemen. In januari had de bank nog een gematigde groei voor dit jaar voor Rusland voorspeld.

Andere landen met sterke economische banden met Rusland en Oekraïne – zoals Belarus, Kirgizië, Moldavië en Tadzjikistan – zullen ook lijden. De handel met hun grotere buurlanden zal immers slinken. En burgers uit die landen die in Rusland wonen, zullen er minder geld verdienen om naar huis te sturen. Dergelijke geldzendingen maken zo’n 30 procent van de economie uit in landen als Kirgizië en Tadzjikistan.