De Dow Jones-index eindigde 0,6% lager. De breed samengestelde S&P 500-index daalde 0,5%. Technologiebeurs Nasdaq zakte 0,2%.

Tesla boekte een koerssprong van 8,2%. De producent van elektrische auto’s wordt in december opgenomen in de S&P 500. Tesla is met een beurswaarde van zo’n $419 miljard het duurste bedrijf dat ooit aan de graadmeter wordt toegevoegd. Door de opname in de S&P 500 komt het aandeel Tesla in de portefeuilles van meer fondsen en volgers van de index terecht.

Amazon (+0,2%) stond eveneens in de schijnwerpers. Het webwinkelconcern gaat zich in de VS storten op de verkoop en bezorging van medicijnen op recept. Met de apotheekdiensten gaat Amazon de concurrentie aan met apothekersbedrijven als CVS Health (-8,6%) en Walgreens Boots Alliance (-9,6%). De Nederlandse chipmaker NXP (-0,4%) kondigde op zijn beurt een strategische samenwerking aan met Amazon Web Services. Het Eindhovense bedrijf hoopt dat de alliantie helpt bij het ontwikkelen van ’slimme’ toepassingen in de auto-industrie.

Pfizer won 1,8%. De farmaceut meldde versnelde goedkeuring voor zijn coronavaccin te gaan aanvragen bij de Amerikaanse toezichthouder FDA.

Verder werd bekend dat Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, afgelopen kwartaal nieuwe investeringen heeft gedaan in coronavaccinmakers Pfizer en Merck. Ook zette Berkshire in op farmaceuten AbbVie en Bristol-Myers Squibb. Tegelijkertijd verlaagde de multimiljardair zijn belangen in financiële bedrijven, waaronder Wells Fargo en JPMorgan Chase. Het aandeel Berkshire sloot onveranderd.

Walmart (-2%) heeft in het afgelopen kwartaal goede zaken gedaan met de verkopen via het internet, omdat Amerikanen boodschappen massaal lieten thuisbezorgen vanwege de coronacrisis. Ook in de gewone winkels van Walmart, het grootste supermarktbedrijf van de VS, nam de verkoop verder toe omdat nog steeds werd gehamsterd door consumenten.

Intussen lopen de besmettingscijfers in de VS weer hard op en de economische activiteit zal volgens deskundigen tot zeker halverwege 2021 geremd blijven, het recente goede nieuws over coronavaccins ten spijt. Dit voert de druk op beleidsmakers op, zegt hoofdeconoom Gilles Moëc van vermogensbeheerder AXA Group. Nu de presidentsverkiezingen achter de rug zijn, hoopt hij op een nieuw stimuleringspakket van de overheid. Hierover wordt al lang gepraat in Washington, maar de betrokkenen zijn er nog altijd niet in geslaagd om met een werkend plan te komen.

De strijd tegen de virusuitbraak kan bemoeilijkt worden als president Donald Trump gegevens over coronabeleid niet snel deelt met het overgangsteam van de Democraat Joe Biden. Die onwillige houding zorgt ook voor pessimisme over een deal over extra coronasteun van de federale regering.

Wat moet je met je spaargeld doen? Zijn aandelen in deze onzekere tijd een goed alternatief? Jim Tehupuring en Stefaan Casteleyn van 1Vermogensbeheer geven donderdagavond hun visie tijdens een gratis webinar. Meld je gratis aan.