De Dow Jones-index sloot 1,9% hoger. Technologiebeurs Nasdaq steeg 1,6%. De breed samengestelde S&P 500-index klom 2%.

Positief voor de stemming op Wall Street was ook dat de Amerikaanse president Joe Biden streeft naar een betere relatie met de EU. De VS en de EU schorten miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op.

Sterk banenrapport

Vanmiddag is het banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid verschenen. Daaruit blijkt dat er in februari 379.000 arbeidsplaatsen bij zijn gekomen in de VS. Dat is een grote meevaller, want analisten hadden gerekend op 195.000 nieuwe banen. De twee voorgaande banenrapporten over december en januari stelden beleggers juist teleur. In januari bleef de banengroei steken op 49.000.

De grote aanwas van arbeidsplaatsen in februari is vooral te danken aan groei in de horeca en de vrijetijdsbranche, waar bedrijven in sommige delen van het land weer personeel hebben aangenomen dankzij versoepelingen van lockdowns. De werkloosheid in de VS is licht gedaald naar 6,2%.

Tesla raakte de voorgaande twee handelsdagen bijna 10% van zijn beurswaarde kwijt. De autofabrikant had last van winstnemingen en berichten dat de onderneming marktaandeel verliest in Europa. Vandaag dook het aandeel Tesla 3,8% in het rood.

Exxon Mobil (+3,7%) en Chevron (+4,2%) zaten in de lift. Beide energiegiganten profiteerden van de olieprijs die naar het hoogste punt sinds begin 2020 is gestegen. De olieprijs zat in de lift door het besluit van oliekartel OPEC en Rusland om ook in april de olieproductie te beperken. Er was juist gerekend op een versoepeling van de productiebeperkingen.

Chipmaker NXP kreeg er 8,1% aan beurswaarde bij. Het Nederlandse bedrijf met een beursnotering in New York wil zijn aandeelhouders belonen en kondigde daarom aan voor $2 miljard aan eigen aandelen in te gaan kopen.