De leidende Dow-Jonesindex werd 219 punten hoger gezet, 0,6% bij 35.484,44 punten.

Techgraadmeter Nasdaq schaaft er 0,2% af vandaag. Moderna toont hier 15,6% verlies. Aandelen Pfizer (-4%) en BionTech (-14%) gingen mee terug. De Europese toezichthouder kijkt naar mogelijke bijwerken van het anticoronavaccin werkend met MRNA-opbouw.

Beleggers verwerkten de nieuwe cijfers over de inflatie, die meevielen. De inflatie steeg in juli minder hard dan een maand eerder.

Ten opzichte van een jaar eerder bleef de geldontwaarding op hetzelfde hoge niveau. De hoge inflatie wordt onder meer veroorzaakt door gestegen prijzen voor grondstoffen en energie.

De verwachting is dat de inflatie de komende maanden nog wel hoog blijft door onder andere een tekort aan grondstoffen en personeel.

Investeringsfonds

Daarnaast stemde de Amerikaanse Senaat met een nipte meerderheid in met een investeringspakket ter waarde van 3,5 biljoen dollar (3500 miljard dollar). Daarmee moeten onder meer klimaatverandering en armoede worden bestreden.

Het pakket bevat onder meer plannen voor betaald gezinsverlof en een uitbreiding van het zorgverzekeringsprogramma Medicare. Ook krijgen Amerikanen de mogelijkheid op twee jaar gratis scholing na de middelbare school.

De stemming volgde kort op de eerdere stemming over een pakket investeringen in de infrastructuur ter waarde van 550 miljard dollar.

Southwest Airlines speelde 5% kwijt. De luchtvaartmaatschappij merkt een toename van het aantal annuleringen nu er steeds meer zorgen zijn over de Delta-variant van het coronavirus. Delta Air Lines won 2%, United Airlines steeg 1,1%.

Coinbase wint

Verder sloot Coinbase Global, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale munten zoals bitcoins, 3,2% hoger. De handel in crypto’s op de handelsplatformen van het bedrijf is in het tweede kwartaal van het jaar explosief gegroeid. Dat zorgde onder meer voor een fors hogere winst en omzet.

Dieetbedrijf WW International, dat voorheen bekend stond als Weight Watchers, verloor 24,6% van van zijn beurswaarde. De halfjaarresultaten van de onderneming stelden zwaar teleur. Zo bleef het aantal lidmaatschappen sterk achter bij de eigen raming van WW.

Gratis iedere ochtend meer relevant financieel nieuws in je mailbox? Meld je hier aan.