De Dow Jones-index sloot 0,8% lager. Technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4%. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 0,7%.

Beleggers bleven met beide voeten op de grond door het bericht dat minister Steven Mnuchin (Financiën) het niet eens is met Fed-voorzitter Jerome Powell over de inzet van steungelden. Mnuchin stelde in een brief aan Powell dat $455 miljard van de eerder toegezegde coronasteun die via de centrale bank loopt, een andere bestemming moet krijgen. Vooral omdat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Volgens Powell is het juist zaak dat de noodpakketten blijven zoals ze zijn om de kwetsbare economie in de VS door de crisis te helpen.

Tegelijkertijd probeert Mnuchin onderhandelingen over een nieuw steunpakket van de federale overheid nieuw leven in te blazen. Hij kondigde aan daarover in gesprek te gaan met Democratische congresleden.

Pfizer steeg 1,5%. De farmaceut en diens partner BioNTech (+9,6%) vroegen vrijdag goedkeuring aan bij medicijnwaakhond FDA voor een versnelde toelating voor hun coronavaccin. Bij de FDA kan gebruik worden gemaakt van een versnelde toelatingsprocedure, omdat het om een noodsituatie gaat. Daarmee zou het vaccin voor de jaarwisseling al in de Verenigde Staten beschikbaar kunnen zijn.

Ook branchegenoot Moderna (+5,2%) zei met zijn vaccin dicht bij de aanvraag van een versnelde goedkeuring te zitten. De vraag is of die aanvraag op tijd is om door de speciale FDA-commissie die van 8 tot 10 december bijeenkomt, getoetst te worden.

Verder ging de aandacht uit naar Gilead Sciences (-0,9%). De Wereldgezondheidsorganisatie WHO kwam met het advies om het Gilead-middel remdesivir niet meer te gebruiken bij coronapatiënten.

Softwarebeveiliger McAfee (-3,4%) kwam voor het eerst sinds het weer terugkeerde op de beurs met een kwartaalupdate. Ook verkoper van sportartikelen Foot Locker (-4,9%) publiceerde kwartaalcijfers. Daarbij verraste de onderneming met beter dan verwachte verkopen bij winkels die langer dan een jaar open zijn.