Dinsdagavond bevestigde Volkswagen al aan persbureau Bloomberg dat de autobouwer met een hoger bod zou komen nadat Europcar eerder een bod van €2,2 miljard had afgewezen. Woensdagavond hebben de drie bedrijven in het consortium aangegeven dat zij €2,9 miljard (inclusief €0,4 miljard aan schulden) op tafel willen leggen voor de Franse autoverhuurder.

Als Europcar de deal accepteert, zal Volkswagen met 66% van de aandelen de grootste eigenaar worden. Attestor was al aandeelhouder van Europcar en zal zo’n kwart van Europcar in handen krijgen. Pon krijgt een belang van nog geen 10%.

Deelauto’s en -fietsen

Pon is vooral vanwege zijn ervaring in verschillende mobiliteitsvormen betrokken bij de overname. Daar gaat het onder meer om de deelauto’s en deelfietsen van respectievelijk Greenwheels en Swapfiets. Pon-baas Janus Smalbraak benadrukt dat deze overname wel de relatie tussen Volkswagen en de auto-importeur versterkt.

Het consortium wil met Europcar ook allerlei nieuwe mobiliteitsdiensten opzetten en zo de autoverhuurder nieuw leven inblazen. Europcar kwam vorig jaar net als veel andere autoverhuurders door de coronacrisis in problemen. Schuldeisers moeten €1 miljard aan schulden kwijtschelden om de Franse autoverhuurder overeind te houden.