„Waar consumenten normaal gesproken uit bijna 100 aanbiedingen konden kiezen, moesten ze het afgelopen maanden doen met geen of een handvol aanbiedingen met doorgaans een variabele prijs”, laat directeur Hans de Kok van Pricewise weten. Het online onderzoeksbureau vergeleek de cijfers met dezelfde periode vorig jaar, van 1 januari tot en met 17 mei. Er stapten 68% minder consumenten over op een nieuw energiecontract.

Torenhoge prijzen

De Kok: „De gasprijs steeg eind februari nog verder en ook de groothandelsprijzen voor stroom blijven torenhoog. Toch blijft de consument gedwongen op zoek naar nieuwe aanbiedingen.” Oude een- of meerjarige contracten lopen af, waardoor consumenten automatisch een variabel contract krijgen aangeboden.

„Dat contract is wel altijd maandelijks opzegbaar.” Hij wil zeggen dat je met een variabel contract dan weer niet voor lange tijd vastzit aan een hoog tarief. „In de huidige markt is variabel dus zo gek nog niet. Zeker omdat er met gemak 1000 euro prijsverschil op jaarbasis tussen kan zitten.”

Meer keuze

Het aanbod zou sinds begin mei weer langzaam aantrekken. De Kok: „Energieleveranciers bieden voorzichtig weer meer variabele prijscontracten aan en consumenten hebben hierdoor weer iets meer keuze.” Hij zegt wel grote prijsverschillen te zien tussen de energieleveranciers. „En er worden nog amper vaste prijzen verkocht voor één jaar of langer.”

Het CBS meldde in februari al dat de energieprijzen flink stegen, in januari betaalde een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2800 euro aan energie per jaar, 1321 euro (86%) meer dan een jaar eerder. Econoom Hans van Cleef van ABN Amro spreekt zijn verwachting uit dat de energieprijzen tot en met de komende winter hoog blijven.