De Dow-Jonesindex noteert bij het slot 0,2% winst bij 34.987,02 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalt 0,3% tot 4360,03 punten, technologiebeurs Nasdaq laat 0,7% liggen en zakt tot 14.543,13 punten.

Beleggers bogen zich over nieuwe data van de industriële productie in de VS. Die nam in juni verder toe, maar wel minder sterk dan een maand eerder.

Volgens hoofdeconoom James Knightely van ING werd het grootste deel van de verzwakking veroorzaakt door een daling van 6,6% in de productie van de autosector. „De zwakte zit aan de aanbodkant, niet in de vraag, gezien de stijgende prijzen voor zowel nieuwe als gebruikte voertuigen”, aldus de econoom.

„Het gebrek aan chips belemmert de productie aanzienlijk, waarbij chipproducenten waarschuwen dat de toevoer tot ver in 2022 beperkt kan blijven.” ING voorziet ’aanhoudende prijsdruk’.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten ging vorige week met 26.000 omlaag tot 360.000. Economen hadden op 350.000 aanvragen gerekend. Het is het laagste aantal nieuwe WW-aanvragen sinds het uitbreken van de coronapandemie in de VS.

Dalende rentes

De rente op staatsobligaties daalde weer. Beleggers zijn bezorgd over de duurzaamheid van het economisch herstel.

Amerikaanse WTI-olie daalde 2% door een sterkere dollar nadat oliekartel OPEC en partners dat de productie binnenkort zal stijgen.

Delta Airlines noteert bij de grote fondsen 1,7% winst.

In de Nasdaq sluit de Nederlandse chipmaker NXP op 4,5% verlies onderin. Chipreus Nvidia laat hier 4,4% liggen en Microchip 4,2% verliest.

Biotechbedrijf Moderna plust 5,2% in de Nasdaq.

Vaccinproducent Pfizer (+0,4%) meldde met twee dochtermaatschappijen$345 miljoen te betalen voor een schikking rond het met honderden procenten opdrijven van de prijs van anti-allergieprik EpiPen, op de markt gebracht door farmaceut Mylan, die vorig jaar werd samengevoegd met Pfizers dochter Upjohn.

Netflix zakt 0,9%. Het bedrijf heeft Mike Verdu benoemd tot topman van de games-tak. Eerder werkte hij bij computerspelletjesmaker Electronic Arts (EA) en was hij verantwoordelijk voor videospellen bij Facebook. Netflix zou vanaf volgend jaar videogames willen gaan aanbieden via zijn streamingdienst.

Morgan Stanley plust 0,2% ondanks beter dan verwachte resultaten. Slotkoersen van financials als Bank of New York Mellon (-1,2%), Truist Financial (+2,6%) en US Bancorp (-1,4%) liepen stevig uiteen.

Zorgverzekeraar UnitedHealth ging 2,8% omlaag na publicatie van cijfers.

Daling WW-aanvragen

Verzekeraar American International Group (AIG) werd 3,6% hoger gezet. AIG verkoopt voor 2,2 miljard dollar een belang van bijna 10% in zijn divisie voor levensverzekeringen en pensioenen aan investeerder Blackstone.

Gratis iedere ochtend meer relevant financieel nieuws in je mailbox? Meld je hier aan.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.