De Dow Jones-index sluit met 1,1% winst op 31.055,86 punten.

De breder samengestelde S&P 500 behaalde zijn record bij 1,1% stijging en 3871,74 punten. De Nasdaq gaat 1,2% vooruit bij 13.777,74 punten.

Brentolie gaat voor de vijfde dag vooruit en nadert $59 per vat. De dollarspotprijs wint 0,6% tot €0,83582.

Uit het weekrapport met aanvragen van werkloosheidsuitkeringen kwam dat aantal uit op 779.000 mensen. Dat was opnieuw een daling.

De markt rekent op een aanvulling van het steunpakket voor de VS. De Democraten hebben in het Lagerhuis het wetsvoorstel aangenomen dat het mogelijk maakt om het door president Biden voorgestelde coronasteunpakket van $1900 miljard in te voeren. Door het wetsvoorstel hebben zij daar geen steun van de Republikeinen meer nodig. Die dreigen het voorstel in de Senaat te blokkeren, waar ze de helft van de zetels in handen hebben.

Toezichthouders volgen de handel in GameStop verscherpt. Na extreme koersstijgingen dit jaar, daalde het aandeel afgelopen dagen op rij. Hedgefonds Senvest Management verdiende $700 miljoen aan een 5% belang in het bedrijf. De grootste verdiensten volgden na de oproep van Tesla-topman Elon Musk om de groep particulieren op Reddit.com te volgen en te kopen.

Apple opent deuren

Apple stijgt 2,6% op het nieuws van de overeenkomst met de Koreaanse automaker Hyundai-Kia over de productie van zelfrijzende elektrische auto’s, getooid met het Apple-merk. De auto wordt in de Amerikaanse staat Georgia gemaakt.

Canada Goose wint 22%. De maker van populaire parka-jassen verraste met kwartaalresultaten. Vooral de groei in China trekt aan.

Winkelketen Kohl’s profiteert met 5,7% stijging van goede cijfers. Het troeft met zijn resultaten over de laatste maanden van 2020 de analistenverwachtingen af.

Automaker Ford wint 1,5%. Het verlaagt de productie van zijn populaire pick-uptruck F-150 vanwege een wereldwijd tekort aan chips.

Online marktplaats Ebay noteert 6% in de plus, eveneens op sterk ontvangen driemaandsresultaten, vooral de winst per aandeel en omzet. Daarnaast verhoogt het zijn dividend met 13% en koopt het voor $14 miljard eigen aandelen in.

Betalingsverwerker PayPal stijgt 7,4%. Zijn kwartaalomzet profiteert van fors aangetrokken online verkopen, waarin het tussenpersoon is.

Vliegtuigbouwer Boeing stijgt 1,6% bij het slot. Het heeft voor $9,8 miljard obligaties verkocht om zijn schuldenlast terug te brengen. Deels is dat bedoeld om kredietfaciliteiten die het was aangegaan na het neerstorten van 737Max-toestellen af te lossen. Zijn schuld was eind vorig jaar $63,6 miljard. Inmiddels vliegt het weer op een aantal landen.

Bij farmaceut Merck (-1,7%) wordt topman Kenneth Frazier vervangen door zijn ceo Robert Davis. De kwartaalresultaten die Frazier nog wel ondertekende bleven voor de winst 6% achter bij consensus.

Chipmaker Qualcomm stelde teleur, het aandeel zakt 8,8%. De verwachtingen voor zijn driemaandsperiode af bij de omzet en winst waren beter dan vorig jaar. Maar zijn vooruitblik, de eerste jaarhelft van 2021 blijven verkopen nog achter door de coronacrisis, bracht deceptie..

GrubHub (-3,3%), waarop Just Eat Takeaway (-2,9%) een bod heeft gedaan, stelt teleur met zijn kwartaalcijfer. Wins en omzet blijven achter.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines (-1,1%) meldt nog eens 13.000 werknemers te moeten ontslaan. Vooral door achterblijvende boekingen en virusangst bij reizigers, aldus het concern.

De Amerikaanse verfmaker PPG (-0,5%) reageert op het door haar verhoogde overnamebod op zijn Finse branchegenoot Tikkurila, tegen €1,5 miljard. Het strijdt met AkzoNobel (+1,8%), het verfconcern telde €1,4 miljard neer.

Voor het Amerikaanse chipbedrijf Nvidia (+0,9%) dreigen obstakels bij de overname van de Britse ontwerper ARM. De Europese Commissie en de Britse marktwaakhond CMA gaan die overname volgens de Financial Times onderzoeken na klachten van andere chipbedrijven. De overname is $40 miljard groot.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.