Voor de lijsten is gekeken naar FlightAware-gegevens sinds eind mei. Op Schiphol zou sindsdien 41,5 procent van de vluchten vertraagd zijn. Alleen op Parijs Charles de Gaulle, Frankfurt en Toronto Pearson International Airport lag dat percentage volgens de lijst nog hoger. Op het laatstgenoemde vliegveld kampte zelfs meer dan de helft van de vluchten met vertraging.

Als het gaat om annuleringen spant Shenzhen Bao’an International Airport in China de kroon. Daar werd volgens CNN 7,9 procent van de vluchten geschrapt. Op de lijst staan diverse luchthavens in China en de Verenigde Staten, en ook nog een in Indonesië, een in Canada en een in Australië. Schiphol is te vinden op de tiende plaats met een score van 3,9 procent.

Door personeelstekorten bij de beveiliging en bagageafhandeling kampt Schiphol de laatste tijd met veel problemen. De luchthaven kan de zomerdrukte niet aan en kondigde daarom maatregelen aan om de drukte enigszins te beperken. Dat is ook de reden dat luchtvaartmaatschappijen deze zomer veel vluchten moeten schrappen of verplaatsen naar andere luchthavens.

Het is deze zomer überhaupt onrustig in de luchtvaart en de problemen spelen duidelijk niet alleen op Schiphol. Nu de vraag naar reizen weer aantrekt na corona, kampen verschillende luchthavens en maatschappijen met personeelstekorten. Ook op andere vliegvelden is het daarom soms chaos en er vinden met enige regelmaat stakingen plaats in de sector.

Dit weekend leggen Belgische piloten van Ryanair bijvoorbeeld het werk neer. American Airlines kondigde vrijdag daarnaast aan 1175 vluchten te schrappen in juli en augustus. Op die manier hoopt de Amerikaanse maatschappij ervoor te kunnen zorgen dat vluchten die wel doorgaan met minder verstoringen kampen.