Ook dit jaar lijkt de trend zich door te zetten, meldt Cedris. „Onacceptabel”, aldus voorzitter Job Cohen. „Door de vele vacatures hebben we iedereen nodig op de arbeidsmarkt, ook mensen met een arbeidsbeperking. Met hun talenten en vaardigheden zijn deze mensen een antwoord op de stijgende vraag naar werknemers in sectoren zoals de techniek, de horeca, het groen en de schoonmaak. Hier ligt dé kans om nieuwe stappen te zetten richting de inclusieve arbeidsmarkt waar plek is voor iedereen.”

Belemmeringen

Volgens de branchevereniging willen werkgevers mensen die met ondersteuning werken vaak wel inzetten, maar lukt dat niet door allerlei belemmeringen. De organisatie noemt het van belang dat die drempels worden weggenomen en pleit onder andere voor het investeren in sociale ontwikkelbedrijven, betere begeleiding van werkgevers en werknemers en een gericht scholingsaanbod.

„Iedereen moet de stap naar werk kunnen zetten, ook als daar hulp of begeleiding bij nodig is”, stelt Cohen. „Als dat nu niet lukt, lukt het nooit. Een investering in de inclusieve arbeidsmarkt is noodzakelijk om werkgevers te helpen hun vacatures te vervullen. Een investering die zich terugbetaalt.”

Formatie

Volgens vakbond FNV zorgt de ’slepende formatie’ ervoor dat de oplossingen om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen uitblijven.„Het is hoog tijd dat het kabinet hier serieus werk van maakt, demissionair of niet”, aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV. „In een arbeidsmarkt die schreeuwt om medewerkers is dit echt onbegrijpelijk. We hebben eind 2019 al geconstateerd dat de Participatiewet in de huidige vorm niet werkt. We zijn straks twee jaar verder. Mensen die recht op ondersteuning hebben bij het zoeken naar werk krijgen dat niet altijd.”

FNV wijst erop dat er al anderhalf jaar een plan klaar ligt om mensen met een arbeidsbeperking te begeleiden naar en tijdens werk, waarvoor ook steun was van een meerderheid van de Tweede Kamer. Jong wil dat plan terugzien in het regeerakkoord. „Er is nu lang genoeg getreuzeld. We laten deze mensen al te lang in de steek”, aldus Jong.