Na vijf onderhandelingsrondes blijft er een „onoverbrugbare” kloof bestaan tussen de FNV-eisen en het laatste aanbod van de NS, aldus de FNV. Zo eist de FNV onder meer een verbetering van de koopkracht van het NS-personeel van €100 per maand. De NS blijft bij een loonstijging van 8% over een periode van 2,5 jaar.

Overlast onvermijdelijk

Door de impasse lijken er nu acties ophanden. De cao-onderhandelaar namens FNV, Henri Janssen, vindt het „doodzonde dat NS het zover heeft laten komen.” „Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk.”

Maar volgens Janssen is een goede cao ook in het belang van de reizigers. Zo heeft de NS op het moment moeite met het invullen van vacatures, aldus de onderhandelaar. Daarom vallen onder meer treinen uit. „Er is een fatsoenlijke cao nodig om dat tij te keren.”

Bereid tot actie

Spoorsectorvakbond VVMC legde de cao-voorstellen van de NS eveneens aan zijn leden voor. Ook hier stemde een ruime meerderheid tegen. Daarnaast gaf 85% van de respondenten aan bereid te zijn om tot actie over te gaan. VVMC laat weten de eerste acties voor te bereiden.