Dat meldt onder andere persbureau AFP. Het document wordt op 20 juli officieel gepubliceerd. De ministers van de lidstaten die over energie gaan, debatteren er dan op 26 juli over.

Hoewel de problemen met gas zich waarschijnlijk pas in de winter voordoen, raadt de Europese Commissie nu al aan om energie te besparen. Wat immers niet in de zomer wordt gebruikt, blijft bewaard voor de winter.

Besparen

De Europese Commissie wil 25 tot 60 miljard kubieke meter gas per jaar besparen. Vorig jaar werd 140 miljard kuub geïmporteerd uit Rusland volgens het internationaal energie-agentschap.

Iedere graad dat je de thermostaat lager zet, bespaart zo’n 10% aan energie. Overheidsinstellingen moeten het goede voorbeeld geven door zelf 30% van hun gasverbruik te verminderen, raadt de Commissie aan. Dat kan dus door minder te koelen en verwarmen.

Airconditioning kan een ruimte eigenlijk niet koeler maken dan 20 graden Celsius. Het apparaat verspilt alleen maar energie als je dat toch probeert. Ook de industrie moet van de Europese Commissie energie besparen.