Techbeurs Nasdaq stijgt 0,7% naar een nieuwe top van 13.636 punten. De Dow Jones-index gaat 0,1% achteruit naar 30.918 punten. De breed samengesteld S&P 500 koerst 0,4% hoger naar 3855 punten.

Deze week komt de Federal Reserve (Fed) naar buiten met het rentebesluit. De Fed houdt zo goed als zeker het kruit droog nadat eerder deze maand president Biden nog nieuwe omvangrijke stimulering aankondigde.

Boeken open bij Apple en Tesla

Verder geven een aantal techgiganten deze week inzage in de resultaten. Apple dat woensdag nabeurs de boeken open doet dikt 2,8% aan. Investeringsmaatschappij Wedbush heeft in de aanloop naar de cijfers het koersdoel van de smartphonefabrikant opwaarts bijgesteld vanwege de verwachte goede verkopen van de iPhone 12.

Publiekslieveling Tesla (+4%) brengt eveneens op woensdag de jaarcijfers naar buiten. Het aandeel van de fabrikant van elektrische wagens heeft dit jaar al weer een mooie rit omhoog gemaakt.

Daarnaast stond computerspelletjesverkoper GameStop in de schijnwerpers. Dat bedrijf kreeg er ruim 18%aan beurswaarde bij. Het aandeel zat afgelopen dagen al flink in de lift, vanwege speculatie bij handelaren dat de relatief kleine onderneming wel eens zou kunnen uitgroeien tot een bedrijf van Amazon-achtige proporties.

Kimberly-Clark krijgt er 3,3% bij. De fabrikant van verzorgingsproducten heeft in het vierde kwartaal iets beter gepresteerd dan werd voorzien.

Merck gaat 0,3% vooruit na een lagere start. Het farmacieconcern liet weten de ontwikkeling van coronavaccins te hebben stopgezet.

Verder ging de aandacht naar bioscoopconcern AMC. Dat aandeel ging zo’n 26% omhoog. Het bedrijf is het namelijk gelukt om nieuwe financiële middelen te vinden om voorlopig de coronacrisis door te komen.

Moderna won op zijn beurt meer dan 12%. Het coronavaccin van Moderna werkt volgens de farmaceut ook tegen de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. Het bedrijf concludeert dat na de eerste onderzoeken. De proefpersonen die het vaccin hebben gekregen, maken afweerstoffen aan die ook de beide mutaties te lijf kunnen gaan.