Dat stelt Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) dinsdagavond in reactie op de coronapersconferentie. Het kabinet heeft de coronasteunpakketten voor bedrijven verlengd, maar de Tozo-regeling die bedoeld is als tijdelijke overbrugging voor zelfstandigen keert niet terug.

Bijzondere bijstand

Kleine zelfstandigen zijn nu aangewezen op de versoepelde bijstand, maar VZN zegt signalen te ontvangen dat niet alle gemeenten de regelingen voor een aanvraag voor de bijzondere bijstand versoepeld toepassen. Zo wordt nog steeds inzicht gevraagd in het vermogen, terwijl dat momenteel niet hoeft.

„Voor het eerst in anderhalf jaar tijd noemt premier Rutte zzp’ers in het rijtje van getroffen ondernemers”, zegt VZN-voorzitter Christel van de Ven. „Hij vergeet hen echter mee te nemen in de financiële steunmaatregelen. Grotere ondernemingen met hoge vaste lasten en personeel worden door onze overheid gestut. Zelfstandigen worden verwezen naar de bijstand. Dit kabinet meet met twee maten. Dat is onacceptabel.”

Ook bij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), waar zelfstandigen een beroep op kunnen doen, vissen de zzp’ers vaak achter het net vanwege extra eisen. Zo moet er bijvoorbeeld een aparte oprit aanwezig zijn.