Met de fusie van het Nederlandse Takeaway met het Britse Just Eat, koos het snel groeiende concern van Jitse Groen voor een notering in Londen. Daarmee zou de notering in Amsterdam aan beurs Euronext komen te vervallen. Het fusiebedrijf Just Eat Takeaway NV (JET) bleef juridisch gezien evenwel onder Nederlands recht vallen.

Vorig jaar slaagde bovendien een overnamebod van Just Eat Takeaway op het Amerikaanse Grubhub. Regels van de Amerikaanse financiële markt vereisen dat de aandelen die het fusiebedrijf aanbiedt aan Amerikaanse aandeelhouders ook daar worden verhandeld op Wall Street. Het bedrijf ging op voor de Amerikaanse notering.

Dinsdagavond meldt het concern ’in het licht van de grotere en meer wereldwijde beleggersbasis die Just Eat Takeaway.com zal krijgen na de voltooiing van de overname van Grubhub’ te kijken waar de ’optimale’ noteringen het beste passen.

Ingreep

Daarbij zegt Just Eat Takeaway te onderzoeken waar de liquiditeit en handelsvolumes van alle huidige noteringen in Amsterdam, Londen en New York het beste zijn. Dat zal, ook vanwege de overname van Grubhub, enige tijd gaan vergen, zo waarschuwde het dinsdag.

Besluiten over het schrappen van een notering worden uitgesteld om aandeelhouders te ontzien, stelt het bedrijf.

Just Eat Takeaway ’is daarom niet langer van plan zijn aandelen zo snel mogelijk te schrappen van Euronext Amsterdam’. Het zegt genoteerd te blijven aan zowel de London Stock Exchange als Euronext Amsterdam.

Nederlandse beleggers vreesden al dat Just Eat Takeaway dit voorjaar in een juridisch niemandsland zou verdwijnen, zodra de fusie van de Britse en Nederlandse delen zou worden afgerond en de Nederlandse beursnotering werd opgedoekt.

Buiten toezicht

Zowel de Nederlandse beurswaakhond AFM als diens Britse tegenhanger, de FCA, stelde dat Takeaway dan niet hun juridische verantwoordelijkheid zou worden, aldus de beleggersorganisaties Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Eumedion, de vereniging van institutionele beleggers voor duurzaamheid en goed bestuur. Het bedrijf zou in niemandsland eindigen.

Dat zou voor beleggers een probleem worden bij een eventueel overnamebod op Just Eat Takeaway, dat uitdrukkelijk groei in de markt zoekt. Dan zou er geen enkele toezichthouder kunnen afdwingen dat de maaltijdenreus zich aan hetzij de Britse, hetzij de Nederlandse beursregels houdt.

Daar steekt het bedrijf nu voorlopig een stokje voor, zo is uit de verklaring te lezen.

Sinds 3 februari 2020 heeft het zowel een notering in Amsterdam als in Londen, waar het aandeel is genoteerd aan de FTSE 100-index.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.