De Dow Jones-index eindigde 0,2% lager. Technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4%. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 0,2%.

Het sentiment op Wall Street was vandaag aanvankelijk positief, omdat er eindelijk weer nieuwe coronasteun komt voor de Amerikaanse economie. Het coronasteunpakket van $900 miljard werd vorige week na lang onderhandelen goedgekeurd in het Congres. Trump weigerde aanvankelijk zijn handtekening onder de deal te zetten en wilde de waarde van de steuncheque voor veel Amerikanen naar $2000 verhogen. Maar uiteindelijk zwichtte Trump zondag toch onder politieke druk en zette tandenknarsend zijn handtekening in zijn buitenverblijf in Mar-a-Lago in Florida.

De president eiste wel dat zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat nog over zijn voorstel stemmen om de waarde van de steuncheque voor Amerikanen uit het steunpakket op te krikken. Nu het door de Democraten gedomineerde Huis akkoord is, moet alleen de Senaat nog een oordeel vellen. Maar daar zijn de Republikeinen in de meerderheid en hun leider McConnell liet vandaag weten zeker niet op korte termijn te zullen instemmen met de wens van Trump.

In New York was Intel de grote winnaar met een koerssprong van 4,9%. De activistische aandeelhouder Daniel Loeb klopte aan bij de chipfabrikant. Hij vindt dat Intel teleurstellend presteert in vergelijking met branchegenoten en wil dat het concern strategische alternatieven bekijkt, waaronder een opsplitsing en de verkoop van onderdelen. De investeringsmaatschappij van Loeb, Third Point, heeft naar eigen zeggen een aanzienlijk belang opgebouwd in Intel en dringt nu in een brief aan op veranderingen. Intel laat weten in gesprek te willen gaan met Loeb.

Boeing

Boeing steeg 0,1%. Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft dinsdag een passagiersvlucht van Miami naar New York uitgevoerd met de geplaagde Boeing 737 MAX. Het toestel stond de afgelopen twee jaar aan de grond, na twee dodelijke crashes. United Airlines gaat de MAX waarschijnlijk in de loop van het eerste kwartaal weer inzetten. Southwest Airlines mikt op het tweede kwartaal.

De koers van Apple tikte dinsdag een record aan, maar sloot 1,3% in het rood. De techgigant is dit jaar ruim 80% meer waard geworden, mede dankzij de vele thuiswerkers die massaal computers en telefoons bestellen. Ook berichten dat de onderneming een zelfrijdende auto ontwikkelt, prikkelt de fantasie van beleggers.

Snap, het bedrijf achter de populaire app Snapchat, steeg 6,2% dankzij een verhoging van het koersdoel door Goldman Sachs. De zakenbank is positief gestemd over de groeivooruitzichten van Snap.

Huizenprijzen

Voordat de beurshandel van start ging, is gemeld dat de gemiddelde prijs van een koopwoning in de VS in oktober met 1,6% is gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit de S&P CoreLogic Case Shiller-index, die de prijsontwikkeling in twintig grote Amerikaanse steden weergeeft. Economen rekenden vooraf op een plus van 1%. Ten opzichte van een jaar eerder werden woningen in oktober bijna 8%.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.