Volgens kenners betekenen de mindere cijfers dat de geplande reorganisatie van topman Arvind Krishna mogelijk langer zal duren dan gepland. In het slotkwartaal van 2020 daalde de omzet met 6,5 procent tot 20,4 miljard dollar. Dat betekende alweer het tiende kwartaal op rij dat de opbrengsten lager uitvielen. Het aandeel IBM verloor 9,9%.

De Amerikaanse beurzen begonnen verdeeld aan het weekend. De Dow Jones-index daalde 0,6%, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 0,3% omlaag ging. Techbeurs Nasdaq sloot juist 0,1% hoger.

Intel

Op bedrijfsgebied stond naast IBM ook chipmaker Intel in de schijnwerpers. Dat bedrijf kwam onverwacht met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Intel profiteerde van de aanhoudende vraag naar laptops als gevolg van het thuiswerken door de coronapandemie. Ook de uitbouw van 5G-netwerken en de vraag naar datacentra stuwden de resultaten. Intel werd evenwel 9,3% lager gezet vanwege tegenvallende vooruitzichten.

Oliedienstverlener Schlumberger (+0,8%) overlegde betere kwartaalcijfers dan verwacht. Aandelen in lege beurshuls Climate Change Crisis Real Impact I Acquisition Corporation maakten een koerssprong van 64,5% nadat dat fonds een deal met maker van laadpalen EVgo bekendmaakte. Dat bedrijf gaat naar de beurs door samen te gaan met het beursfonds dat speciaal voor de overname van een ander bedrijf was opgericht.