In het gebroken boekjaar, dat liep tot 31 januari 2021, verkocht Hunkemöller voor €458,8 miljoen aan beha’s, ondergoed en nachtkleding, meldt het bedrijf in zijn jaarverslag. Dat was 12% minder dan in het voorgaande jaar, waarmee een einde kwam aan een decennium waarin de verkoopcijfers jaar op jaar hoger uitvielen.

Verschuldigde huur

Toen de eerste besmettingsgolf zich in Europa had aangediend, sneed Hunkemöller stevig in de kosten. De keten kwam met veel verhuurders tot een overeenkomst om tijdens lockdowns maar de helft van de verschuldigde huur te betalen. Tegelijkertijd deed het bedrijf een beroep op alle mogelijke vormen van overheidssteun.

n totaal ontving Hunkemöller €16,1 miljoen steun van de landen waarin de keten actief is. In Nederland maakte de overheid €6,3 miljoen over in het kader van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, kortweg NOW-regeling, waarmee bedrijven lonen konden doorbetalen bij aanzienlijke omzetverlies. Daarvan is nu €4,8 miljoen gereserveerd voor terugbetaling, omdat Hunkemöller in bepaalde periodes waarschijnlijk niet voldeed aan de voorwaarden. Dat bedrag kan nog hoger uitvallen.

Stijging online verkopen

Doordat alle fysieke winkels gesloten bleven, verkocht Hunkemöller in rap tempo meer lingerie online. De verkopen van de eigen webshop stegen met ruim 82% en de totale onlineomzet nam toe tot ruim €140 miljoen euro, tegenover €89,4 miljoen euro een jaar eerder. Gelijktijdig met het digitale succes sloot Hunkemöller 32 winkels, terwijl er maar negen nieuwe openden. Het bedrijf verwacht ook de komende jaren meer winkels te sluiten dan nieuwe te openen. Daarbij kijkt het bedrijf vooral in thuismarkt Nederland, Duitsland en België kritisch naar het winkelbestand.

Hunkemöller sloot het afgelopen boekjaar af met een fiks verlies. Het verlies voor aftrek van belastingen en financiële posten bedroeg €2,5 miljoen. Maar na aftrek van alle financiële onkosten, zoals rentebetalingen van bijna €40 miljoen, zette het bedrijf een nettoverlies van €42,9 miljoen in de boeken.

Dure leningen

Dergelijke verliezen bij het bedrijf, dat sinds eind 2015 in handen is van investeerder Carlyle, trekken al enige tijd de aandacht van de Belastingdienst. Die beschuldigde de vorige eigenaar, het Franse PAI, ervan Hunkemöller met zulke dure leningen op te zadelen dat er geen of nauwelijks belastbare winst overbleef. Afgelopen vrijdag gaf de Hoge Raad de Belastingdienst gelijk en oordeelde dat PAI inderdaad misbruik van het recht had gemaakt met de constructie, zo meldde het Financieele Dagblad.

Maar ook onder de vleugels van Carlyle houdt Hunkemöller de Belastingdienst bezig, zo staat in het jaarverslag. De fiscus onderzoekt op dit moment de kosten rond de overname door Carlyle van een BV die opging in Hunkemöller International en de ophoging van het de schulden voor de lingerieketen in april 2017. In dat jaar sloot het bedrijf voor 155 miljoen euro aan extra leningen af, waaronder een een krediet van 80 miljoen euro voor 9 procent rente. De Belastingdienst wilde niet reageren op vragen over specifieke gevallen.

DFT Dagelijks

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.