De Dow-Jonesindex is 0,4% hoger gesloten op 35.221 punten. De brede S&P 500 wint 0,2% tot 4439 punten.

Maar techgraadmeter Nasdaq zakt 2% tot 14,863 punten.

Bankaandelen deden het eveneens goed, met verwachte stijgingen van hun resultaten. JPMorgan gaat 2% hoger. Industrie, retail en energie-aandelen gaan eveneens mee vooruit.

De technologiesector wordt voornamelijk verkocht: daar verwachten analisten na enorme winsten niet heel veel positiefs meer voor beleggers. Defensieve aandelen zakken op Wall Street.

Banensucces

Vorige maand kwamen er exclusief de landbouw 943.000 arbeidsplaatsen bij in de Verenigde Staten, veel meer dan economen in doorsnee hadden verwacht. De werkloosheid daalde naar 5,4 procent, tegenover 5,9 procent in juni.

Terwijl de banengroei goed nieuws is voor de reële economie, kan het op de aandelenbeurzen voor gemengde gevoelens zorgen. De daling van de werkloosheid betekent namelijk ook dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid mogelijk eerder zal afbouwen, nu het doel van maximale werkgelegenheid dichterbij komt. Daardoor kunnen de rentes stijgen, wat aandelen minder aantrekkelijk maakt.

United gewogen

Luchtvaartmaatschappij United Airlines wil dat alle Amerikaanse medewerkers van het bedrijf worden gevaccineerd tegen het coronavirus. De 67.000 werknemers moeten voor 25 oktober zijn ingeënt, anders dreigt voor hen ontslag.

De stap van United zal andere Amerikaanse maatschappijen onder druk zetten om te volgen. Het aandeel noteerde in de eerste handelsminuten 0,4 procent lager.

Alibaba kwam met een waarschuwing dat de Chinese overheid belastingvoordelen voor internetbedrijven gaat beperken en verloor 1 procent. De ingreep zal miljarden dollars extra kosten voor de grote Chinese webwinkel. Taxi-app Didi won 3 procent. Het Chinese bedrijf overweegt naar verluidt controle op te geven over waardevolle gegevens die het heeft verzameld, om de Chinese autoriteiten tevreden te stellen.

Het Amerikaanse Duolingo verloor ruim 4 procent. De app om talen te leren is verwijderd uit Chinese app-stores. Duolingo werkt eraan om het probleem te herstellen.

Beyond Meat kwam donderdag nabeurs met cijfers en verloor bijna 2 procent aan beurswaarde. Op de Amerikaanse thuismarkt daalde de omzet van de producent van vleesvervangers in supermarkten. Het bedrijf groeide op de zakelijke markt, zoals in bedrijfskantines, nu veel kantoren weer open kunnen.

De euro was 1,1773 dollar waard, tegen 1,1841 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 69,29 dollar. Brentolie steeg 0,5 procent in prijs tot 71,67 dollar per vat.