De Europese Centrale bank (ECB) maakte bekend de coronamaatregel die het uitkeren van dividend en het inkopen van eigen aandelen tijdelijk verbood niet zullen verlengen. Wel moeten banken hun plannen nog laten goedkeuren als „onderdeel van het normale toezicht.” De ECB roept banken ook op om voorzichtig te blijven.

De Nederlandsche Bank (DNB) laat weten de stap van de ECB te volgen. DNB houdt als Nederlandse waakhond toezicht op kleinere banken en financiële instellingen.

Eerder besloten ook de centrale banken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vergelijkbare regels te schrappen. Centrale banken wilden dat banken extra geld aanhielden als buffer om de mogelijkheid op te vangen dat veel bedrijven hun leningen niet terug zouden kunnen betalen door de coronacrisis. Dat bleek echter, mede door ruime steun van overheden, erg mee te vallen.

In de Verenigde Staten konden banken afgelopen periode al flinke bedragen vrijgeven die ze eerder apart hadden gezet om slechte leningen op te vangen. Dat stuwde de winsten en banken keerden gelijk een deel daarvan uit aan hun aandeelhouders.