Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend heeft gepubliceerd. Het aantal stekkerauto’s groeide in 2020 met 38% tot 273.000. Daarmee is 3,1% van alle geregistreerde auto’s elektrisch. Vooral het aantal volledig elektrische personenwagens steeg sterk, met 63%.

Het aantal benzineauto’s op de Nederlandse wegen is afgelopen jaar nog 1,5% gegroeid. Het aantal auto’s op gas daalde echter met 4,4% en diesel lijkt steeds verder uit de gratie te raken. Er reden begin dit jaar ruim 9% minder diesels in Nederland rond dan op 1 januari 2020.

Subsidie

Bijna twee derde van de stekkerauto’s wordt nog altijd zakelijk gereden, maar het aantal particulieren dat kiest voor de batterij-auto is in 2020 hard gegroeid van 27% in 2019 naar 36% afgelopen jaar. Via de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s kunnen particulieren tegenwoordig ook aanspraak maken op een overheidsbijdrage voor de aanschaf van een elektrisch auto.

In totaal werden er afgelopen jaar 90.000 nieuwe elektrische auto’s verkocht, 32% meer dan een jaar eerder. De verkoop van elektrische auto’s piekte in december, omdat de bijtelling voor zakelijke rijders vanaf 1 januari steeg van 8 naar 12%. Van alle nieuw verkochte auto’s heeft een op de vier inmiddels een elektrische aandrijving.