Dat stelt de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) donderdag in een oproep aan het kabinet en de Kamer. De brancheorganisatie vindt de verdubbeling van de belasting voor zowel suikerhoudende dranken als lightfrisdranken en waters die nauwelijks of geen suiker bevatten ’niet effectief en onverantwoord’.

Het irriteert de FWS dat het kabinet deze belastingverhoging, die een liter fris en water bijna €0,15 duurder maakt, verkoopt als een preventiemaatregel om overgewicht tegen te gaan, terwijl het alleen maar de schatkist spekt. „Dit is onzorgvuldig en het bevordert de gezondheid niet”, zegt FWS-directeur Taco Jurriaanse. „Eerst worden alle dranken, of ze nu suiker bevatten of niet, duurder en pas daarna laat het kabinet onderzoeken hoe dit aansluit op het uitgangspunt om gezonde keuzes te stimuleren en ongezonde keuzes moeilijker te maken.”

Jojo-beleid

FWS noemt dit een ’jojo-beleid’ dat niet is uit te leggen aan consumenten die nu al moeilijk kunnen rondkomen. De vereniging van frisdrankleveranciers bepleit voor 2024 een gedifferentieerde btw-verhoging, waarbij suikerhoudende dranken wel, en sappen en waters niet duurder worden.