De Dow Jones-index sloot 0,7% lager en de Nasdaq-index 0,8% hoger.

De Fed kwam in april vorig jaar met de versoepelingen in reactie op de coronacrisis. Ze had toen aangegeven dat deze op 31 maart van dit jaar zouden eindigen. Ondanks pogingen van banken om haar om andere gedachten te brengen, gaat dit ook gebeuren.

Banken zoals Bank of America en Goldman Sachs sloten ongeveer 1% lager. Dow Jones-fonds Visa schoot zelfs 6,2% omlaag, omdat het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek geopend naar mogelijke concurrentievervalsing door het creditcardconcern. Travelers werd 4,9% mee omlaag getrokken.

Donderdag ging de technologiezware beursgraadmeter met 3% onderuit, door de verder toegenomen renteangst. De rente op 10-jarig Amerikaans staatspapier bereikte een 13-maandse top van 1,76%, mede vanwege het een dag eerder door de centrale bank geuite optimisme over de economie. Meer economische groei zorgt immers voor een toename van de inflatie. Vrijdag viel de rente weer iets teruggevallen tot 1,72%, wat bijdroeg aan het herstel van technologieaandelen.

Facebook klom 4,1% en Amazon pakte er 1,6% bij. De maker van elektrische auto’s Tesla won 0,3%, na de tik van 7% op donderdag.

Pakjesbezorger FedEx blonk met een winst van 5,6% uit, in reactie op meevallende kwartaalcijfers en een beter dan verwachte prognose.

Nike verloor 4%. Het bedrijf had afgelopen kwartaal last van het wereldwijde tekort aan zeecontainers. Hierdoor werd het vervoer van schoenen en kleding naar de Amerikaanse thuismarkt vanuit buitenlandse fabrieken vertraagd.