De Amerikanen zijn inmiddels voor meer dan een kwart eigenaar van hun Belgisch-Nederlandse partner en hebben nu een deal getekend waarin staat dat ze hun aandelen tot in augustus 2024 niet kunnen verkopen. Eerder werd nog gesproken van een veel kortere zogeheten lock-up-periode.

„We staan volledig achter onze langetermijn-samenwerking met Galapagos”, laat financieel directeur Andrew Dickinson van Gilead weten. Hij geeft daarbij aan nog altijd de meerwaarde te zien in de manier waarop Galapagos te werk gaat.

De stap volgt kort op het nieuws dat Galapagos zijn ontwikkelingsplannen tegen het licht gaat houden. Dit na teleurstellende resultaten bij een aantal recente testen met mogelijke medicijnen. Zo werd eerder een reumamiddel in de Verenigde Staten niet goedgekeurd. Dat leidde bovendien tot een herziening van de samenwerking met Gilead.

Bovendien kreeg Galapagos een tegenvaller te verwerken bij een test van een middel tegen longfibrose. De test werd op advies van een onafhankelijk comité stopgezet omdat er sprake zou zijn van een „ongunstige balans” tussen werkzaamheid en veiligheid. De kwesties deden de beurswaarde van Galapagos geen goed. De onderneming raakte zelfs haar plek in de leidende AEX-index in Amsterdam kwijt.