De drie landen blijven zich – ondanks aangeboden uitstel van anderhalf tot twee jaar – verzetten tegen de invoering van een Europees invoerverbod van ruwe aardolie binnen zes maanden en van geraffineerde olie voor het eind van het jaar.

Zondag verder

Volgens ingewijden zijn de onderhandelingen over een zesde sanctiepakket inclusief olieboycot tussen de 27 EU-lidstaten zaterdag stopgezet en praten ze zondag alleen verder als de commissie en het drietal voldoende vooruitgang weten te boeken. EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft gezegd de ministers van Buitenlandse Zaken komende week voor een spoedbijeenkomst naar Brussel te roepen als de EU-ambassadeurs er dit weekend niet uit komen.

Hoge eisen

Vooral Hongarije stelt hoge eisen voordat het met oliesancties tegen Rusland wil instemmen. Het land stelt dat het sluiten van de oliekraan een “nucleaire bom is voor de Hongaarse economie” en eist vijf jaar uitstel van invoering. De EU zou bereid zijn de drie volledig door land omgeven lidstaten te helpen om hun infrastructuur om te bouwen en aan te passen aan de nieuwe situatie.

Over andere voorgestelde sancties, waaronder strafmaatregelen tegen een zestigtal personen en drie tv-zenders, zijn de 27 het volgens EU-bronnen zo goed als eens.