De leidende Dow-Jonesindex is met 1,3% stijging gesloten tot 34.869,17 punten. De brede S&P 500 gaat 1,1% omhoog, de Nasdaq 1%.

Optimisme was in de hele markt zichtbaar. Brentolie werd 2% duurder,

Bedrijven die donderdag nog verliezen moesten incasseren vanwege zorgen over het economisch herstel van de coronacrisis en de opmars van de Delta-variant werden weer opgepikt.

Zo stegen de luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines, American Airlines en United Airlines tot 0,9%. Cruise-aanbieders Carnival, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean werden tot 1,5% hoger gezet.

Ook de financiële sector veerde weer op. State Street (+5,7%) en Capital One (+5,3%) winnen terrein.

Grote banken als Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo tekenden plussen tot 3,5%.

JD.com, Baidu en Marriott Hotel gingen tot 3,5% hoger.

Levi Strauss won 1,7%. De Amerikaanse maker van spijkerkleding zit qua omzet alweer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Met name de stijgende onlineverkopen van het merk zorgden voor extra opbrengsten. Maar ook dat steeds meer winkels weer open mogen levert meer inkomsten op. Levi Strauss verhoogde verder zijn verwachtingen voor het gehele jaar en ook het dividend.

De in New York genoteerde Chinese taxi-app Didi Global wist iets te herstellen van de afstraffing van eerder deze week met een plus van 3%.

Didi kreeg de afgelopen dagen zware klappen omdat de Chinese autoriteiten steeds strenger optreden tegen technologiebedrijven. Webwinkel Alibaba toonde ook wat herstel, met een winst van 1,3%.