Grondstofbedrijven als olie- en staalproducenten gingen flink omlaag door de gedaalde prijzen van olie en metalen. De zorgen over het economisch herstel door de opmars van de Delta-variant van het coronavirus bleven de gemoederen op Wall Street bezighouden, net als de dreigende afbouw van de opkoopprogramma’s door de Federal Reserve.

De leidende Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,2 procent lager op 34.894,12 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 4405,80 punten en technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,1 procent tot 14.541,79 punten.

Staalconcern US Steel en mijnbouwer Freeport-McMoRan eindigden tot ruim 7 procent in de min. Olie- en gasproducenten ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips werden tot 3 procent lager gezet, terwijl oliedienstverleners als Schlumberger en Halliburton tot 4 procent verloren.

De olieprijzen daalden voor de zesde dag op rij naar de laagste niveaus sinds mei. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 64,02 dollar. Brentolie kostte 2 procent minder op 66,87 dollar per vat.

Qua bedrijfsresultaten ging de aandacht onder meer uit naar chipproducent Nvidia. Dat bedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan voorzien en won 4 procent. De fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems ging 3,8 procent omhoog na cijfers.

Lingeriemerk Victoria’s Secret zakte 3,5 procent. De verkopen van het merk bleven ver achter bij de verwachtingen. Beleggingsapp Robinhood Markets kelderde ruim 10 procent, vooral als gevolg van de mindere vooruitzichten voor het huidige kwartaal. Andere bedrijven met cijfers waren warenhuisketens Kohl’s (plus 7,3 procent) en Macy’s (plus 13 procent).

Amazon verloor 0,4 procent. Het webwinkelconcern zou plannen hebben om eigen warenhuizen in de Verenigde Staten te gaan openen.

Facebook bleef vrijwel onveranderd. Concurrentietoezichthouder Federal Trade Commission (FTC) gaat een nieuwe poging doen om vermeend machtsmisbruik door Facebook aan te pakken. Daarvoor heeft de waakhond een aangepaste aanklacht ingediend bij een federale rechtbank. In juni werd een eerdere aanklacht nog verworpen.

Verder werd bekend dat het aantal WW-aanvragen in de VS sterker dan verwacht is gedaald. Het was de vierde week op rij dat het aantal aanvragen afnam.

De euro was 1,1675 dollar waard, tegenover 1,1699 dollar een dag eerder.